Moguća zabrana djelovanja srpskoj, ruskoj i bugarskoj crkvi u Austriji

Za navedene vjerske organizacije se tvrdi "da su u svakoj zemlji u kojoj crkveno vođstvo ima svoje sjedište pozvale na povrijeđivanje osnovnih ljudskih prava homoseksualaca"
68 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2012. 11:33h

Dvije austrijske NVO iznele su teške primjedbe na račun srpske, ruske i bugarske pravoslavne crkve koje djeluju u toj zemlji.

Primjedbe su iznijete zbog, kako kažu, povrijeđivanja osnovnih ljudskih prava homoseksualaca.

U prikazu inicijative "Religija je privatna stvar" i Homoseksualna inicijativa Beča poimenice su navedene srpska, ruska i bugarska pravoslavna crkva, za koje se tvrdi "da su u svakoj zemlji u kojoj crkveno vođstvo ima svoje sjedište pozvale na povrijeđivanje osnovnih ljudskih prava homoseksualaca".

Teške primjedbe u pogledu saglasnosti učenja i prakse tri pravoslavne crkve

Rajf nema razumijevanja za to što ova "ruskom režimu bliska organizacija" u Austriji smije da razmatra zakone i zajedno sa drugim homofobnim crkvama autonomno oblikuje pravoslavnu vjeronauku na račun države

Ove organizacije kao posebno sporne vide aktivnosti ruske pravoslavne crkve ukazujući da više indicija navodi na zaključak da aktivnosti ove crkve u Ruskoj Federaciji, prema austrijskom pravu, potpadaju pod djelovanja kriminalne organizacije prema članu 287/a Krivičnog zakonika.

Prema riječima čelnika Inicijative Ejtana Rajfa, postalo je neophodno da se Služba ustavne zaštite pozabavi time, nakon što je od strane nadležnih vlasti odbijen zahtjev za ukidanje zakonskog priznavanja ruske pravoslavne crkve.

"Posebno se u slučaju ruske pravoslavne crkve pokazuje apsurdna strana austrijskog zakona o religijama.

Kada je jednom zakonski priznata, ova homofobna organizacija usmjerena protiv demokratije može da radi što hoće, a da više ne izgubi svoje finansijske i zakonske privilegije u Austriji", rekao je Rajf.

Rajf takođe nema razumijevanja ni za to što ova "ruskom režimu bliska organizacija" u Austriji smije da razmatra zakone i zajedno sa drugim homofobnim crkvama autonomno oblikuje pravoslavnu vjeronauku na račun države.

Kako se podsjeća, podstrekivanje mržnje protiv grupe osoba zbog seksualne orijentacije u Austriji predstavlja krivično djelo, koje se sankcioniše zatvorskom kaznom u trajanju do dvije godine.

Osnivanje odnosno učešće u kriminalnoj organizaciji se u Austriji kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Galerija

Bonus video: