Roma Prajd: Slavlje kulture i borba protiv diskriminacije

Roma Prajd je međunarodna inicijativa koju je pokrenuo Evropski narodni antirasistički pokret sa ciljem da ohrabri Rome u Evropi
0 komentar(a)
Roma Pride, Foto: Lalsace.fr
Roma Pride, Foto: Lalsace.fr
Ažurirano: 08.10.2012. 08:59h

U više evropskih gradova u nedjelju 7. septembra organizovan je Roma Prajd u kojem su učestvovali aktivisti za borbu protiv rasizma, romski muzičari i drugi, kako bi se proslavili romsku kulturu i pokazali jasan stav proitv nasilja i diskriminacije Roma.

"Zahtjevamo borbu protiv rasizma i diskriminacije u cijeloj Evropi"

Marševi su održani u Parizu i Pragu, a konferencije u okviru Roma Prajda organizovane su u mnogim gradovima od Bugarske do Danske.

"Zahtjevamo borbu protiv rasizma i diskriminacije u cijeloj Evropi", izjavio je organizator Bendžamin Abtan, dodajući da tim manifestacijama žele i da slave različitost romske kulture, "koja je sastavni dio evropske kulture".

U Francuskoj je aktuelna politička rasprava o tome kako se država ophodi prema Romima

Roma Prajd je međunarodna inicijativa koju je pokrenuo Evropski narodni antirasistički pokret sa ciljem da ohrabri Rome u Evropi da preduzmu akcije, da pokažu da su ponosni na svoje porijeklo i da skrenu pažnju javnosti na probleme najveće manjine u Evropi.

U Francuskoj je aktuelna politička rasprava o tome kako se država ophodi prema Romima i šta treba uraditi sa nelegalnim romskim naseljima, iz kojih je policija nedavno izbacila više stotina Roma.

Bonus video: