Uhapšen ruski poslanik, sumnjaju da je naručio dva ubistva

Savjet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, jutros mu je ukinuo poslanički imunitet
2136 pregleda 2 komentar(a)
Arašukov, Foto: Beta-AP
Arašukov, Foto: Beta-AP

Ruski poslanik osumnjičen za naručivanje dva ubistva uhapšen je danas u parlamentu pred očima iznenađenih kolega nakon što je pokušao da pobjegne, ali ga je u tome spriječila predsjedavajuća.

Poslanik Rauf Arašukov, predstavnik republike Karačajevo-Čerkesija, priveden je pošto mu je jutros Savjet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, ukinuo poslanički imunitet. Na tom glasanju bili su prisutni predstavnici državnog tužilaštva i Istražnog komiteta, institucije koja se bavi istragama većih krivičnih djela.

Arašukov se sumnjiči da je 2010. naručio ubistva aktiviste Aslana Žukova i savjetnika predsjednika Karačajevo-Čerkesije Fralja Šebzuhova.

Ruski medijski sajt RBC je prošle godine citirao izvore iz istrage koji su naveli da su tri osobe svjedočile protiv Arašukova, optužujući ga za naređiivanje ubistva Žukova koji je bio ustrijeljen ispred svoje kuće. Sestra ubijenog aktiviste je prošle godine javno optužila poslanika.

Rauf Arašukov je u Savjet Federacije delegiran 2016. i s 31 godinom postao je najmlađi član tog doma

On je danas zaustavljen prije nego što je uspio da napusti salu u kojoj su njegove kolege raspravljale o zahtjevu da mu se ukine imunitet.

"Pokušao je da ustane i napusti sjednicu. Rekla sam mu da sjedne jer je trebalo da govori i objasni, i on se vratio", rekla je predsjednica Savjeta Federacije, Valentina Matvijenko.

Poslanik Sergej Kalašnjikov, prisutan u trenutku hapšenja Arašukova, rekao je da to niko nije očekivao.

"To je bilo potpuno iznenađenje za sve, uključujući i osumnjičenog koji je kasnio na sjednicu", rekao je taj poslanik za Interfaks.

Policija je nešto kasnije danas saopštila da je Raul Arašukov, otac uhapšenog poslanika i viši menadžer u Gaspromu, takođe uhapšen pod sumnjom za pronevjeru gasa u vrijednosti od 30 milijardi rubalja (455 miliona dolara). Takođe, navedeno je da se u sedam gradova pretresaju kuće i kancelarije u okviru više istraga povezanih s Raufom Arašukovom i njegovim ocem.