Španci traže suđenje za zločine Frankovog režima

„Sudite Frankove zločine“, „Želimo pravednu pravdu“, „Stid“, „Pamtiti kako se ne bi ponovilo. Ne zaboravi“ i slični transparenti su viđeni na madridskom trgu
54 pregleda 0 komentar(a)
Baltasar Garson, Foto: Reuters
Baltasar Garson, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2012. 18:49h

Grupa Španaca među kojima je veliki broj intelektualaca, umjetnika, sindikalaca, kao i bivših tužilaca i sudija, okupila se danas na trgu Sol u Madridu i tražila formiranje Prave komisije za istragu zločina u vrijeme režima diktatora Franciska Franka.

„Sudite Frankove zločine“, „Želimo pravednu pravdu“, „Stid“, „Pamtiti kako se ne bi ponovilo. Ne zaboravi“ i slični transparenti su viđeni na madridskom trgu, prenosi Anadolija.

U saopštenju za medije navedeno je da će ova grupa građana zvanično zatražiti od državnog tužioca Španije Eduarda Toresa-Dulče da oformi komisiju od domaćih i stranih stručnjaka koji će istražiti zločine režima bivšeg španskog diktatora Fransiska Franka iz perioda od 1936. do 1975. godine.

Grupi građana se pridružio i bivši državni sudija Baltazar Garson, koji je za vrijeme mandata 2008. godine donio presudu kojom se Nacionalni sud Španije proglasio nadležnim da sudi o zločinima Fraka, a što je bio njegov kamen spoticanja na toj funkciji i razlog za njegovu smjenu.

Garson se u svjetsku javnost nedavno vratio preuzevši funkciju advokata optuženog osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Ističući nesposobnost španskog pravosuđa da istraži sve zločine Franka i da rasvijetli prošlost tog crnog doba španske istorije, Garson je kazao da je ovo pokušaj da se žrtvama bivšeg režima konačno omogući pravda.

„Budućnost se ne gradi na nadi, već na borbi za rasvjetljavanje prošlosti kako se loše stvari ne bi ponovile“, poručio je Garson.

Bonus video: