Kremlj: Sastanak Putina i Trampa krajem mjeseca u Argentini

Putin i Tramp nisu se sastali uživo još od jula i bilateralnog samita u Helsinkiju koji je izazvao negodovanje u SAD, gdje su kritičari prozvali Trampa zbog dodvoravanja Kremlju
0 komentar(a)
Donald Tramp, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Donald Tramp, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2018. 15:50h

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp održaće za mjesec dana duži sastanak na marginama samita grupe G20, saopštili su iz Kremlja.

Sastanak dvojice predsjednika 11. novembra u Parizu u sklopu komemoriranja završetka Prvog svjetskog rata biće kratak, rekao je Jurij Ušakov, kremaljski zvaničnik.

Putin i Tramp nisu se sastali uživo još od jula i bilateralnog samita u Helsinkiju koji je izazvao negodovanje u SAD, gdje su kritičari prozvali Trampa zbog dodvoravanja Kremlju.

Na pitanje koliko očekuje da će potrajati sastanak u Parizu, Ušakov je novinarima odgovorio da će sastanak biti kratak. Za razgovore na marginama samita G20 u Argentini, 30. novembra i 1. decembra, kazao je da će biti "duži i konkretniji".

Bijela kuća zasad nije imala komentara, prenosi Hina.

Putin i Tramp prvi put su se susreli u julu 2017, na marginama sastanka na vrhu G20 u Hamburgu u Njemačkoj.

Odnosi Moskve i Vašingtona na najnižem nivou od kraja Hladnog rata zbog razlika prema ratu u Siriji, sukoba u Ukrajini i optužba Vašingtona da se Rusija upletala u američke predsjedničke izbore 2016, što Rusija odbacuje.

Novi izvor nesuglasica je Trampovo najavljeno povlačenje iz 30 godina starog sporazuma s Rusijom kojim se zabranjuje cijeli niz nuklearnog i konvencionalnog oružja, uz obrazloženje da ga Rusija godinama krši.

Američki državni savjetnik za bezbjednost Džon Bolton rekao je ove sedmice nakon posjete Moskvi kako je Bijela kuća formalno pozvala Putina u posjetu sljedeće godine.

Bonus video: