Protesti kamiondžija u Briselu

Sindikati i udruženja kamiondžija navode da otvorene granice unutar Evropske unije nisu u skladu sa socijalnim zakonom, kao i da su omele tržište bogatijih, zapadnih članica Unije
0 komentar(a)
štrajk kamiondžija, Foto: Beta
štrajk kamiondžija, Foto: Beta
Ažurirano: 24.09.2012. 14:54h

Dugačke kolone oko 100 kamiona zakrčile su danas prilazne puteve Briselu, u znak protesta zbog konkurencije iz istočne Evrope koja, prema njihovim riječima, snižava cijenu rada i standard svih u transportnom sektoru u EU.

Sindikati i kamiondžije smatraju da uprkos otvorenim granicama unutar EU, nisu u svim zemljama usklađeni socijalni zakoni, kao i da njihove kolege iz istočne Evrope ugrožavaju tržišta u bogatijim, zapadnim zemljama, jer rade prema tarifama u njihovim zemljama, koje su manje nego u zapadnim.

Pod sloganom "Iste plate za iste poslove!", kamiondžije su pozvale EU da stane na put ilegalnoj praksi tako što će osigurati da istočnoevropske kamiondžije budu isto plaćene kao one u zapadnoj Evropi.

"Ova akcija apsolutno nije usmjerena protiv istočnih kamiondžija, jer se ti ljudi samo trude da sastave kraj s krajem", rekao je Frank Morel iz sindikata ABVV. On je dodao da kamiondžije iz Poljske, Rumunije i Bugarske često voze u zemljama poput Belgije gdje rade za upola manju platu, ili još manje, i to u neprihvatljivim uslovima. Njih zapošljavaju dostavne kompanije koje se registruju u istočnoj Evropi, samo da bi izbjegle zakon o socijalnim davanjima u zapadnim zemljama.

"Njih eksploatišu. Spavaju u kamionima mjesecima, i jadno su plaćeni u poređenju sa socijalnim standardima ovdje", rekao je Morel.

S druge strane, kako je dodao, legitimne lokalne kompanije u Belgiji propadaju jer nisu u stanju da se nose s niskim platama u stranim špediterskim firmama.

"Ili kamiondžije ovdje gube posao ili se njihovi radni uslovi pogoršavaju", rekao je Morel.

Evropski parlament trenutno razmatra zakone za borbu protiv slične prakse, gdje kompanije traže utočišta u zemljama članicama EU sa lošijim radnim i socijalnim zakonima, a potom šalju radnike u bogatije države da tamo potkopavaju socijalne standarde.

"Svi podržavamo slobodno tržište transporta. Ali, ono jedino može da funkcioniše ukoliko postoji fer konkurencija, uključujući i poštovanje ključnih pravila socijalnih zakona", rekao je europoslanik, Ivo Bele.

Bonus video: