Jubilej istorijskog pomirenja dvije nacije: Oland i Merkel u Ludvigzburgu

"Francuska i Njemačka dijele posebnu odgovornost, jer mi činimo srce Evrope", rekao je Oland
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 15:54h

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel poručili su danas da je produbljivanje ekonomskih i političkih veza ključno za dalji napredak Evropske unije (EU).

Oland i Merkel su se sastali u gradu Ludvigzburgu, na jugozapadu Njemačke, kako bi obilježili godišnjicu početka istorijskog pomirenja dvije države poslije Drugog svjetskog rata.

"Francuska i Njemačka dijele posebnu odgovornost, jer mi činimo srce Evrope", rekao je Oland i dodao da na sadašnji status kvo treba gledati kao na novi početak dubljih integracija unutar EU.

Oland je istakao da Evropa ne smije zastati jer nema drugog izbora nego da "krene naprijed u susret sudbini i ujedinjenoj Evropi".

Njemačka kancelarka Merkel kazala je da dvije države moraju zajedno da rade na jačanju Evrope i prevazilaženju postojećih izazova.

De Golov istorijski govor u Ludvigzburgu 1962. smatra se odlučujućim korakom u uspostavljanju čvrste francusko-njemačke osovine u novoj Evropi, budući da su se dvije države smatrale tradicionalnim neprijateljima

"Koliko god da su veliki ekonomski izazovi, važi sljedeće: Mi Evropljani smo ujedinjeni u potrazi za našom srećom", poručila je Merkel.

Oland i Merkel simbolično su se sastali u Ludvigzburgu, jer se u tom gradu 1962. godine tadašnji predsjednik Francuske Šarl de Gol obratio na njemačkom jeziku njemačkoj omladini.

Taj govor smatra se odlučujućim korakom u uspostavljanju čvrste francusko-njemačke osovine u novoj Evropi, budući da su se dvije države u oba svjetska rata nalazile na suprotnim stranama i ranije su uvijek smatrani tradicionalnim neprijateljima.

Od tada su Francuska i Njemačka praktično glavna pokretačka snaga procesa evropskih integracija, a njihova ekonomska snaga predstavlja gotovo polovinu ukupne vrijednosti privreda-članica eurozone.

Obraćajući se ponovo mladima, kao i De Gol prije 50 godina, Oland je svoj govor završio na njemačkom jeziku porukom: "Sad je na vama da evropski san učinite stvarnim i obezbijedite mu budućnost".

Galerija

Bonus video: