Španija: Premijer Rahoj odbio pregovore o većoj autonomiji Katalonije

"Mislim da je propustio istorijsku priliku u razumijevanju odnosa između Katalonije i ostatka Španije", rekao je Mas
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2012. 20:28h

Španski predsjednik Mariano Rahoj odbio je da pregovara o većoj budžetskoj samoupravi Katalonije, pa ga je regionalni predsjednik te pokrajine Artur Mas optužio da je prokockao istorijsku priliku.

Pred "izuzetno teškom sadašnjom krizom" moramo "zbiti redove", a "ne dijeliti" zemlju, kazao je Rahoj.

Bogata španska pokrajina sa 7,5 miliona stanovnika donedavno je bila privredni motor Španije i sada traži veću budžetsku autonomiju kako bi mogla sama da ubira porez.

"Mislim da je propustio istorijsku priliku u razumijevanju odnosa između Katalonije i ostatka Španije", rekao je Mas na konferenciji za novinare u Madridu koju je održao sam nakon razgovora s Rahojem.

Pred "izuzetno teškom sadašnjom krizom" moramo "zbiti redove", a "ne dijeliti" zemlju, kazao je Rahoj

Mas se nadao dogovoru oko "budžetskog sporazuma" kojim bi se proširila autonomija Katalonije, ali Rahoj je rekao kako "nema prostora za razgovor o tome" i pozvao Masa da zajedno rade u svrhu izlaska iz krize i stvaranja radnih mjesta.

Mas nije odbacio mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora radi postizanja veće nezavisnosti Katalonije u odnosu na Madrid.

Danas je Katalonija najzaduženija od 17 španskih autonomnih zajednica, s dugom od gotovo 44 milijarde eura, ili 22 odsto njenog BDP-a.

Galerija