Projekat "super Evrope": EU bi imala svoju vojsku, policiju i diplomatiju

Evropsku komisiju bi, prema tekstu, ubuduće trebalo da vodi neposredno izabrani predsjednik
20 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 11:27h

Šefovi diplomatija 11 zemalja Evropske unije, uključujući Njemačku, Francusku, Poljsku, Italiju i Španiju, objavili su zajednički tekst u kome se zalažu da EU dobije jedinstvenu diplomatiju, vojsku i policiju, javlja AlDžazira Balkan.

U tekstu pod naslovom “Konačni izvještaj o budućnosti Evrope”, ministri su iznijeli rezultate višemjesečnih međusobnih konsultacija o tome kako bi EU trebalo osposobiti da se uhvati u koštac s budućim izazovima.

Neki od predloga, kao što je uspostavljanje centralnog kontrolnog monetarnog mehanizma, već su na putu da budu ostvareni, dok će drugi, kao što je uvođenje zajedničke evropske policije za kontrolu granica, pa čak i stvaranje evropskih odbrambrenih snaga, vjerovatno izazvati žestoku polemiku.

Posebna pažnja u dokumentu pridaje se jačanju ovlašćenja šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja bi prema ovom predlogu mogla samostalno da preduzima akcije u okviru Evropske spoljne službe.

Sem toga, ministri predlažu da se postojeći sistem konsenzualnog odlučivanja u okviru Evropskog savjeta zamijeni većinskim, tako da pojedinačne zemlje više ne bi imale pravo veta na odluke koje se tiču svih.

Evropsku komisiju bi, prema tekstu, ubuduće trebalo da vodi neposredno izabrani predsjednik, koji bi ujedno imao veća ovlašćenja u odnosu na Evropski savjet.

Dokument predlaže i jačanju uloge Evropskog parlamenta koji bi bi bio podijeljen na dio koji čine parlamentarci iz zemalja članica eurozone i “spoljni krug” onih koji to nisu.

Kada je riječ o zajedničkoj vojsci, autori teksta su unaprijed predvidjeli da se “s ovim predlogom neće svi složiti”.

Žestoke reakcije na ove predloge očekuju se najprije iz Velike Britanije, jedine velike članice EU koja nije učestvovala u sastavljanju prijedloga i zemlje koja je najviše puta do sada koristila pravo veta u Evropskom savjetu.

Zajednički izvještaj o budućnosti EU su potpisali ministri spoljnih poslova Njemačke, Francuske, Italije, Španije, Poljske, Portugala, Austrije, Belgije, Holandije, Luksemburga i Danske.

Galerija

Bonus video: