UOČI IZBORA

Privođenje novinara u Bjelorusiji

Više bjeloruskih i stranih novinara privedeno u Minsku dok su izvještavali sa akcije bjeloruske opozicije u okviru predizborne kampanje.
0 komentar(a)
Minsk, Foto: Wikipedia
Minsk, Foto: Wikipedia
23.02.2019. 07:37h

U Minsku je privedeno više bjeloruskih i stranih novinara, fotografa i snimatelja neposredno pred početak akcije pod nazivom "Kaži istinu" organizovane povodom predstojećih parlamentarnih izbora, saopštilo je Udruženje novinara Bjelorusije.

Među privedenim novinarima je Aleksandar Borozenko sa kanala Belsat, sa sjedištem u Poljskoj, fotografi agencije Asošiejted pres i Rojters, Sergej Grits i Vasili Fedosenko, dopisnici bjeloruske agencije Belapan, Tatjana Zenkovič i Pavel Podobed, kao i snimatelji njemačkog kanala ZDF, navodi se u saopštenju.

Neposredno pred početak akcije pod nazivom "Kaži istinu" organizovane povodom predstojećih parlamentarnih izbora koji se održavaju u Bjelorusiji 23. septembra, novinare su prvo napale i tukle nepoznate osobe a onda su privedeni i odvedeni "u nepoznatom pravcu", navedeno je u saopštenju.

Zapad je uveo sankcije Bjelorusiji zbog represije i hapšenja predstavnika opozicije koja su se pojačala poslije ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka za predsjednika u decembru 2010. godine sa više od 80 odsto glasova, kada je opozicija ukazivala na masovnu prevaru.

Prethodne parlamentarne izbore 2008. godine OEBS je takođe označio kao nedemokratske. Tada opozicija nije osvojila nijedno od 110 mjesta u Donjem domu Skupštine te zemlje.