Slovenački predsjednički kandidati moraće da se izjasne o Titu i o euru

Slovenački predsjednički kandidati izjašnjavaće se tokom kampanje o temama iz prošlosti i budućnosti pa će tako u suočavanju na nacionalnoj televiziji morati reći smatraju li da je Josip Broz Tito bio zločinac
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2012. 11:06h

Iako je do službenog početka kampanje pred izbore 11. oktobra ostalo još dosta vremena, portal slovenačkog Telekoma već je objavio 57 pitanja koja je za vodeće kandidate na izborima pripremila urednica informativnog programa na RTV Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič, a biće postavljena sadašnjem predsjedniku Danilu Turku i njegovim glavnim izazivačima Borutu Pahoru i Milanu Zveru u sučeljavanju na nacionalnoj televiziji.

Među 57 predviđenih pitanja je i šest takvih na koja će oni morati odgovoriti sa da ili ne, bez dodatnih izjava. Uglavnom je riječ o pitanjima na kojima će kandidati svojim odgovorima gledaocima i biračima jasnije predstaviti politički i ideološki profil kao i svoje poglede na prošlost i budućnost.

Tako će kandidati morati da odgovore je li zvijezda petokraka totalitarni simbol, je li bivši jugoslovenski predsjednik Tito zločinac, da li smatraju da će euro i 2015. godine još uvijek biti evropska zajednička valuta itd.

Vrijednosno-politička opredjeljenja pokazaće i pitanja o tome jesu li kandidati za zakonske promjene kojima bi se u Sloveniji ženama zabranio prekid trudnoće, osim u slučaju kad bi porođaj ugrozio zdravlje majke i jesu li za mogućnost da istospolni parovi usvajaju djecu (što je odbijeno na referendumu početkom ove godine). Sa da ili ne moraće odgovoriti i na pitanje treba li predsjednik države da živji u posebnoj predsjedničkoj rezidenciji, što sada nije slučaj.

Uz to, kandidati za slovenačke predsjedničke izbore moraće tokom suočavanja otkriti i niz ličnih detalja o svom privatnom životu, zdravlju i imovinskom stanju, navesti koje knjige čitaju, koje strane jezike govore, što smatraju svojom najvećom karakternom manom i vrlinom, jesu li ikada ljekarima za zdravstvene usluge dali nešto više od kafe i bombonjere itd.

Od aktualnih pitanja iz političkog života između ostalog će odgovarati što misle o mogućnosti prodaje "Mercator"-a i treba li slovenački parlament da ratifikuje pristupni ugovor Hrvatske u Europsku uniju s obzirom da ministar vanjskih poslova Karl Erjavec povezuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s pitanjem tužbi protiv Ljubljanske banke za neisplaćene devizne depozite hrvatskih građana, a ponovo se priprema i tender za prodaju 55 posto "Mercator"-ovih dionica, kako zbog lošeg stanja bilansa slovenačkih banaka, tao i radi davanja pozitivnog signala stranim investitorima.

Bonus video: