Izraelske špijunke: Flertujemo, ali kod seksa povlačimo crtu

„Muškarac ima manje šansi da uđe u neku zabranjenu oblast. Nasmijana žena ima mnogo veće šanse za uspjeh“
86 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2012. 07:24h

Kada dođe vrijeme da Ela, 38-godišnja supruga i majka, krene na posao ona se iskrade prije nego što se njena porodica probudi.

„Sa suzama i knedlom u grlu ostavljam bezbjedan dom, supruga i troje male djece“, kazala je Ela, čije je prezime izraelska državna tajna i čije je pravo ime vjerovatno potpuno drugačije. „Ela“ je agent Mosada, ozloglašene izraelske tajne službe. Prvi put u istoriji Izraela, Ela i njene četiri koleginice dobile su dozvolu da daju intervjue, čije detalje prenosi britanski „Indipendent“.

Njihovi rijetki komentari u magazinu „Lejdi gloubs“ na hebrejskom jeziku objavljeni su ove nedjelje nakon što su se u “Njujorkeru” pojavili detalji o jednom od najvećih trijumfa Mosada, otkrivanju sirijskog nuklearnog postrojenja 2007. godine koje je Izrael kasnije uništio.

Uloga agentkinja Mosada isplivala je 1986. kada je Sindi namamila nuklearnog zviždača Mordekaja Vanunua iz Londona u Italiju, gdje je drogiran, kidnapovan i tajno poslat u Izrael gdje je proveo 18 godina u zatvoru.

"Sva su sredstva dozvoljena"

U ovom tajnom sestrinstvu priznaje da se često osjećaju kao da „žive u akcionom filmu“, ali se bore kako bi odagnale tvrdnje da su one puko seksualno oružje.

„Muškarac ima manje šansi da uđe u neku zabranjenu oblast. Nasmijana žena ima mnogo veće šanse za uspjeh“, kazala je legenda Mosada Jael u intervjuu za „Lejdi gloubs“, koji prenosi britanski „Indipendent“.

„Mi koristimo našu ženstvenost jer su sva sredstva dozvoljena“, kazala je Efrat, druga agentkinja. „Međutim čak i ako mi pomislimo da ćemo sprovesti misiju samo ako spavamo sa Ahmadinedžadovim šefom osoblja, niko u Mosadu nam to ne bi dozvolio. Agentkinje se ne koriste u seksualne svrhe. Flertujemo, ali kod seksa povlačimo crtu“.

Samo mali procenat onih koje se prijave za Mosad bude primljen. Polovina kandidata koji prođu dvogodišnju obuku budu odbijeni, uključujući i odlikovane diplomce vodećih izraelskih vojnih komandos jedinica.

„Žene imaju određenu prednost u obavještajnom ratu zbog njihove sposobnosti da obavljaju više stvari u isto vrijeme“

„Neko ko ne podnosi pritisak ili čije međuljudske sposobnosti nijesu dobre sigurno će biti odbijen“, kazala je Jael. „Ima nekih zaista talentovanih ljudi koji počinju da se znoje, da zamuckuju ili trepću. To odmah znači odbijanje“.

Šef Mosada Tamir Pardo kazao je da na terenu ima jednak broj muškaraca i žena agenata.

„Žene imaju određenu prednost u obavještajnom ratu zbog njihove sposobnosti da obavljaju više stvari u isto vrijeme“, kazao je Pardo, dodajući da su žene bolje kada je potrebno uživjeti se u ulogu i da su ispred muškaraca kada treba „potisnuti ego kako bi se došlo do cilja“. On takođe tvrdi da su žene bolje od muškaraca kada treba protumačiti situacije i snaći se u prostoru, „Kada je u pitanju savladavanje straha, svi se plašimo. Strah ne zna za polove“, kazao je Pardo.

Ana Čepmen

Prava Bond uhapšena je i deportovana iz Sjedinjenih Država 2010, optužena da je jedan od deset ruskih agenata spavača.

Kada se vratila u Rusiju, postala je prava zvijezda, dobila je medalju od tadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva i pohvale od Vladimira Putina a sada ima karijeru TV voditeljke i modela.

Ajlin Nirn

Jedna od 39 Britanki koje su se padobranom spustile u Francusku kao agenti „Čerčilove tajne vojske“ tokom Drugog svjetskog rata, Nirn je odigrala ulogu u pripremi francuskog Pokreta otpora za iskrcavanje D-dana u junu 1944.

Ona je pomogla u regrutaciji više od 14000 agenata za špijunažu i sabotažu misija iza neprijateljskih linija, a kasnije je dobila odlikovanje francuske vlade. Umrla je 2010 u 89. godini.

Mata Hari

Rođena kao Margareta Gertruda Zele u Holandiji, Mata Hari je stekla slavu kao plesačica i kurtizana prije Prvog svjetskog rata.

Francuske vlasti su je optužile da je špijunirala za Njemačku, sudio joj je vojni sud i pogubljena je strijeljanjem 1917.

U francuskom obavještajnom izvještaju kaže se da je priznala da je prosljeđivala „opšte infromacije“ Njemcima ali ne i vojne tajne.

Galerija

Bonus video: