Rusija: Opozicioni marš za političke i socijalne reforme

Moskovska policija je već upozorila da bi na skupu moglo doći do provokacija, imajući u vidu najave Evroazijskog saveza omladine da spriječi skup
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 09:43h

U Moskvi se održava opozicioni Marš miliona, na kojem će, prema najavama organizatora, biti iznijeti zahtjevi za političke i socijalne reforme u Rusiji.

Marš, treći po redu ove godine, krenuće iz centra Moskve, od spomenika Puškinu, i završiće se mitingom na prospektu Saharova, a obezbjeđivaće ga oko 7.000 policajaca.

Aktivista Lijevog fronta i jedan od organizatora Marša Sergej Udaljcov rekao je da će na skupu, pored već tradicionalnih zahtjeva za prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore, protiv političkih represija i za oslobađanje političkih zatvorenika, biti iznijeti i socijalni zahtjevi koji se odnose na nezadrživ rast troškova života, nedovoljno finansiranje nauke, obrazovanja, zdravstva i kulture, kršenje prava radnika i sindikata.

Marš, treći po redu ove godine, krenuće iz centra Moskve, od spomenika Puškinu, i završiće se mitingom na prospektu Saharova, a obezbjeđivaće ga oko 7.000 policajaca

Opozicija je prijavila učešće do 25.000 ljudi, a na predviđenu trasu učesnici će ulaziti kroz detektore na metal i zabranjeno je unošenje tečnosti.

Moskovska policija je već upozorila da bi na skupu moglo doći do provokacija, imajući u vidu najave Evroazijskog saveza omladine da spriječi skup.

Predstavnici te organizacije juče su saopštili da neće dozvoliti da se u centru grada organizuje Marš i da planiraju kontraakciju, ali policija kaže da će svaki pokušaj održavanja neprijavljenih skupova biti spriječen.

Organizatori Marša miliona Udaljcov i deputat partije Pravedna Rusija u Dumi Ilja Ponomarjev kažu da ne vjeruju da su te prijetnje ozbiljne i da se nadaju da će policija obezbijediti red.

Prema dosadašnjim najavama, u akciji u Moskvi učestvovaće bivši premijer i nekadašnji vicepremijer Rusije Mihail Kasjanov i Boris Njemcov, sada kopredsjednici Republikanske partije Rusije – Partije narodne slobode.

Najavljeno je da će se Maršu prvi put pridružiti i predstavnici komunista, dok opoziciona partija Jabloko neće učestvovati u akciji u Moskvi.

Kako je objasnio lider Jabloka Sergej Mitrohin, iako su predstavnici te partije ranije bili članovi organizacionog komiteta Marša, oni "ne mogu da učestvuju na manifestaciji na kojoj dominiraju crvene zastave i smeđe uniforme“.

"Za mene je takođe sumnjivo učešće Jabloka u zajedničkim akcijama sa Komunističkom partijom“, rekao je Mitrohin ruskim medijima.

Opozicioni marševi održaće se istovremeno i u drugim gradovima Rusije, od Sankt Peterburga do Novosibirska.

Ovo je već treća slična akcija u Moskvi ove godine: prethodna je bila u junu, a prva i najveća održana je 6. maja, dan uoči inauguracije predsjednika Vladimira Putina, a završila se masovnim neredima u kojima je povrijeđeno oko 30 policajaca, a privedeno oko 400 osoba.

Galerija

Bonus video: