Junker: Odluke EU o Grčkoj krajem oktobra

Političke odluke Evropske unije u vezi Grčke i toga da li je dovoljno učinila da dobije novi dio obećane pomoći neće biti donijete prije druge polovine oktobra, rekao je danas šef Eurogrupe Žan-Klod Junker
1 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2012. 14:39h

Žan-Klod Junker je ovo rekao na konferenciji za štampu u Nikoziji poslije sastanka ministara finansija Eurogrupe. On je implicitno pomjerio odluku o Grčkoj na evropski samit koji se održava 18. i 19. oktobra u Briselu.

Grčka vlada pokušava da pripremi paket štednje od 11,5 mlijardi eura da bi zadovoljila svoje međunarodne kreditore. Inspektori upravo procjenjuju šta je do sada sprovedeno a njihov izvještaj se ne očekuje prije prve polovine oktobra.

Grčka je tražila od svojih kreditora, MMF-a i Evropske unije, da joj produže na dvije godine rok za sprovođenje reformi neophodnih da bi dobila nove tranše odobrenog paketa pomoći neophodnog da izbjegne bankrotsktvo.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Fransoaz Lagard rekla je na istoj konferenciji za štampu sa Junkerom da "se može zamisliti opcija" da se Grčkoj da više vremena za ekonomske reforme. "Ima više načina za prilagođavanje, dodatno vrijeme bi moglo da se smatra kao opcija koja se može zamisliti", rekla je Lagard koja takođe učestvuje na sastanku evropskih ministara finansija.

Ranije danas većina ministara je nagovijestila da bi dodatno vrijeme moglo biti dato Grčkoj da realizuje reforme "ali ne i više novca".

Govoreći o Španiji, koja je takođe u teškoćama Žan-Klod Junker je rekao da će zemlja objaviti novi paket reformi do kraja septembra da bi mogla da ostvari svoje budžetske ciljeve. "Strukturalni program reformi biće objavljen do kraja mjeseca", rekao evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren govoreći o Španiji, i dodao da će reforme biti zasnovane na predlozima Evropske unije i imaće precizan rok za sprovođenje.

Lagard koja je sjedjela pored predsjednika Evropske centrale banke Marija Dragija demantovala je da su u toku "intenzivni pregovori" između njihove dvije institucije (MMF-a i ECB-a) i Madrida o pomoći Španiji od 300 milijardi eura, kako je pisao jedan holandski dnevnik.

Španija još nije tražila pomoć od Evropske unije strahujući da bi mogli da joj se postave još drastičniji uslovi za dobijanje te pomoći. Španija smatra da je već preduzela oštre mjere štednje posljednjih mjeseci i da bi bilo teško ispuniti nove uslove.

Junker je još rekao da će budući stalni fond za pomoć eurozoni, Evropski mehanizam za stabilnost (EMS) početi da djeluje u oktobru, kada budu uplaćeni prve rate sredstava za taj fond, rekao je danas šef Eurogrupe Žan-Klod Junker. "Dvije tranše biće uplaćene u oktobru tako da EMS može u potpunosti da bude operativan krajem oktobra", rekao je Junker.

Bonus video: