Urednica dobila otkaz jer su joj dojadili Putinovi „podvizi“

Još nešto me je brinulo – ili, zapravo, plašilo. Sam Putin se sve više interesovao za aktivnosti RGD-a i, uopšteno, za očuvanje prirode
60 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 20:13h

Izgubiti posao urednice jednog od najstarijih naučnih časopisa na svijetu, „Oko svijeta“ (Vokrug sveta), bilo je brže i manje bolno nego što sam zamišljala. I nekoliko mjeseci sam zamišljala kako bi to moglo da se dogodi.

Ranije ovog ljeta, moja izdavačka kuća potpisala je sporazum o partnerstvu sa Ruskim geografskim društvom (RGD). Ovaj naizgled bezazleni događaj bio je u stvari početak postepenog preuzimanja, od kojeg se preduzeća u Rusiji uvijek plaše i često sa njim suočavaju. Odborom RGD-a predsjedava šef države Vladimir Putin, što znači da ova nevladina organizacija može imati sve što poželi – poput četvorospratnice u kojoj su smještene njene kancelarije nedaleko od Kremlja.

Stoga, kada su ranije ovog ljeta lideri grupe odlučili da žele da preuzmu „Vokrug sveta“ - najtiražniji mjesečnik u Rusiji, njegov izdavač je na naslovnicu poslušno stavio riječi „Časopis Ruskog geografskog društva“. On je samo nominalno zadržao vlasništvo nad časopisom - i punu finansijsku odgovornost – ali je sada imao obavezu da u svakom broju objavi barem jednu priču povezanu sa RGD. Naši novinari su pratili ekspedicije RGD, koje su bile brojne, egzotične i izdašno finansirane.

Bila sam zabrinuta. S jedne strane, ove ekspedicije pružile su nam mogućnost da odemo na mjesta do kojih malo koji novinar može doći, kao što su Nova Sibirska Ostrva. S druge strane, predstavnici RGD-a su teško mogli da objasne svrhu svojih ekspedicija, zbog čega sam sumnjala da RGD funkcioniše kao bilo koja ruska birokratija - troši novac samo zato što može.

Još nešto me je brinulo – ili, zapravo, plašilo. Sam Putin se sve više interesovao za aktivnosti RGD-a i, uopšteno, za očuvanje prirode

Još nešto me je brinulo – ili, zapravo, plašilo. Sam Putin se sve više interesovao za aktivnosti RGD-a i, uopšteno, za očuvanje prirode. Na primjer, on je 2008. prikazan kako jednom divljem sibirskom tigru stavlja ogrlicu sa satelitskim odašiljačem. U stvari, kako su kasnije objavili zaštitnici životne sredine, taj tigar je bio uzet iz zoološkog vrta Habarovsk.

Kako su novinari „Vokruga sveta“ počeli da idu na ekspedicije RGD-a, donosili su sve više takvih nevjerovatnih priča. Putin je 2010. stavio još jednu ogrlicu sa satelitskim odašiljačem, ovog puta divljem polarnom medvjedu na ostrvu Zemlja Franja Josifa. Međutim, mještani su ranije ove godine rekli našem novinaru da je medvjed uhvaćen nekoliko dana ranije i da je pred Putinovu posjetu jako opijen.

Putinovi napori u cilju očuvanja prirode nisu imali puno veze sa bilo kojom naukom; toliko je bilo očigledno. Međutim, dokazi su bili nepotvrđeni. Naši novinari nisu prisustvovali bili kakvim prevarama, a kao jedan popularan naučni časopis, nismo imali obavezu da ispitujemo te navode.

Mada, mrzjela sam da zauzimam takav stav. Godinama sam radila kao politički izvještač i urednica i nikada se nisam ustezala od istraživačkog rada, uključujući rizik. Jedan od razloga zašto sam prihvatila posao urednice jednog popularnog naučnog časopisa je taj što sam smatrala da je političko izvještavanje u Rusiji, barem na ruskom jeziku, postalo besmisleno. Nisam očekivala da ću se u „Vokrug sveta“ suočiti sa stresnim izborom.

A zatim sam, prošle subote, primila poziv od izdavača: Predsjednička administracija traži da tim novinara i fotografa „Vokrug sveta“ prati Putina na letu deltaplanom, čiji je cilj vraćanje sibirskih ždralova u divljinu. Potonula sam: Bila sam sigurna da će novinari prisustvovati prizoru poput tigra pozajmljenog iz zoološkog vrta. Odbila sam da pošaljem reportera.

Smjesta sam dobila otkaz.

Konačno se dogodilo ono od čega sam strahovala još od kako je časopis postao partner sa RGD-om

To je, uglavnom, bilo olakšanje. Konačno se dogodilo ono od čega sam strahovala još od kako je časopis postao partner sa RGD-om. Mučilo me je to što sam propustila veliku šansu da lično odem da izvještavam.

Dva dana kasnije, jedna studentkinja biologije i volonterka u rezervatu gdje su ždralovi odgajani, na svom blogu je objavila da su uginule dvije ptice iz Putinove ekspedicije jer su morale da budu prebačene na lokaciju sa koje je predsjednik želio da poleti. Njen post se brzo proširio. Ubrzo ga je skinula sa bloga, objasnivši da nije željela da izazove polemiku – a ionako, predsjednik nije „lično ubio nijednu pticu“.

Ne znam šta se zaista dogodilo: Nažalost, nisam bila tamo.

Autorka je novinarka iz Moskve. Napisala je biografiju o Vladimiru Putinu „Čovjek bez lica“

Izvinio se i priznao da je sve namješteno

Tokom bizarnog 20-minutnog razgovora u Kremlju sa Mašom Gesen, Putin je izrazio žaljenje što je „nenamjerno postao uzrok“ njenog otpuštanja i iznenađujuće otvoreno priznao da je veliki broj njegovih „podviga“ namješten, uključujući susret sa ugroženim tigrovima i „otkriće” drevne grčke amfore u Crnom moru.

U članku koji je u utorak objavila u moskovskom časopisu „Bolshoi Gorod“, Gesen kaže da je ubrzo pošto je dobila otkaz dobila neočekivani poziv od ruskog predsjednika, prenio je londonski „Dnevni telegraf“. Međutim, Putin se požalio da je njegovo fotografisanje, zbog kojeg je postao meta podsmijeha, makar podiglo svijest i ohrabrilo ljude da „počnu da čitaju” o istoriji i pitanjima koja se tiču životne sredine.

„U redu, bilo je previše eksponiranja i za to priznajem krivicu“, navodno je rekao. „Ali, ja sam se sjetio tih tigrova. I znam da je leopard unaprijed uhvaćen, ali je glavna stvar što je skrenuta pažnja na taj problem.“

Putin je aludirao na epizodu iz marta 2011, kada je sreo jednog sniježnog leoparda u Sibiru. Kasnije se ispostavilo da je životinja uhvaćena sto milja daleko u Krasnojarsku i držana nedjelju tokom pripreme posjete.

Zaštitnici životinja su tvrdili da je leopard pretrpio ozbiljne povrede pokušavajući da pobjedne iz zarobljeništva. Putinov portparol Dmitrij Peskov juče je izjavio da je Maša Gesen razgovor prepričala generalno precizno.

Putin je ponudio novinarki da se vrati na posao, što je ona odbila. Kazala je da ne želi da radi za časopis čijeg urednika imenuje Putin.

Priredila: Angelina Šofranac

Galerija

Bonus video: