Polenc: Srbija će morati da prizna Kosovo

"Veoma je značajano, da se vidi da Beograd utiče na Srbe na sjeveru Kosova da bi se ostvarila bolja saradnja sa KFOR-om i EULEX-om na sjeveru".
62 pregleda 31 komentar(a)
Rupreht Polenc, Foto: Cdu-gievenbeck.de
Rupreht Polenc, Foto: Cdu-gievenbeck.de
Ažurirano: 12.09.2012. 09:23h

U određenom trenutku, tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji nećhe moći da se izbjegne da Srbija nezavisnost Kosova prihvati i prizna, i to bitno prije stupanja u EU, rekao je u Berlinu u intervjuu za novinsku agenciju Beta predsjednik Odbora Bundestaga za spoljnu politiku Rupreht Polenc.

Polenc je, na pitanje dopisnice Bete šta je potrebno da bi Njemačka načelno postojeću, ali posljednjih mjeseci uveliko zamrlu podršku Srbiji na njenom putu u EU ponovo aktivirala, naveo da se za to očekuje ispunjenje više uslova.

Na prvom mjestu, kako je rekao političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, "Akcioni plan koji je Srbija dogovorila sa EU sada mora da bude sproveden i ostvaren, prije svega kada je riječ o reformi pravosudnog sistema".

"Drugo, i to je karakteristično njemačka tačka, mi očekujemo da bude postignut napredak u rasvjetljavanju i krivičnom gonjenju počinilaca napada na Ambasadu SR Njemačke u februaru 2008. godine", istakao je Polenc.

Pored toga, dodao je Polenc, od Srbije se očekuju "signali da se proces regionalnog pomirenja nastavlja i da nema pokušaja novog interpretiranja istorije, kao što je djelimično učinjeno sa genocidom u Srebrenici".

"Dalje, veoma značajan je način na koji se Srbija odnosi prema Srbima na Kosovu. Mi želimo da vidimo da se paralelne strukture u bezbjednosnom i upravnom aparatu razgradjuju i da se smanjuje finansijska podrška. Jasno nam je da je to postepen proces, ali i tu očekujemo ne samo najave i riječi već i djela", istakao je Polenc u razgovoru za Betu.

Dodao je i da je "veoma značajano, s obzirom da je Njemačka zastupljena u KFOR-u i u EULEX-u, da vidimo i da Beograd utiče na Srbe na sjeveru Kosova da bi se ostvarila bolja saradnja sa KFOR-om i EULEX-om na sjeveru".

Zapitan da li smatra da bi na kraju procesa stabilizacije i uključivanja Srbije u EU trebalo da stoji priznanje Kosova od strane Srbije, Polenc je dao jasan odgovor.

"To sam mojim sagovornicima iz Srbije posljednjih godina i mjeseci uvijek ovako formulisao: moglo bi, kada je predat zahtjev za otpočinjanje pregovora o pristupanju EU, da se kaže i 'pošaljite kartu vaše zemlje sa granicama'. To nećemo učiniti", rekao je Polenc.

Ali, kako je dodao, "čvrsto je očekivanje da se ne doživi po drugi put kiparski slučaj".

"Zato, u određenom trenutku, tokom pregovora o pristupanju neće moći da se zaobiđe da Srbija nezavisnost Kosova prihvati i prizna, i to bitno prije pristupanja Evropskoj uniji", naveo je predsjednik Odbora Bundestaga za spoljnu politiku.

Bonus video: