Rusija pojačala nadzor domaćih kompanija: I istok želi naše resurse

Kremlj pooštrio pravila za ruske firme koje posluju u inostranstvu, Putin kazao da ne želi probleme sa evropskim partnerima
56 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 16:38h

Rusija je pojačala nadzor „strateških“ domaćih kompanija koje posluju u inostranstvu, poput „Gasproma“, zahtijevajući od njih da traže odobrenje za otkrivanje informacija stranim regulatorima, izmjenu ugovora ili prodaju imovine u inostranstvu.

Taj potez je uslijedio nakon upozorenja državnog Gasproma, koji ima monopol nad izvozom gasa, da istraga njenog poslovanja u Evropi koju je pokrenula Evropska unija pogađa interese strateške ruske kompanije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je potpisao dekret o stranim podružnicama ruskih kompanija koje vlada definiše kao strateške.

„Dekret uvodi obavezu federalnog izvršnog tijela da odbije dozvolu za pomenute aktivnosti ukoliko postoji mogućnost da one ugroze ekonomske interese Ruske Federacije,“ stoji u dekretu.

Dok će dekret pomoći da država podrži Gasprom u istrazi EU, on takođe, takođe će joj omogućiti da pojača kontrolu nad kompanijom, ključnim poreskim obveznikom – kao i nad drugim državnim kompanijama, navodi agencija Rojters.

„Sa jedne strane, vlada sada pokušava da pokaže da Gasprom podliježe samo ruskim zakonima, ali sa druge, Kremlj odavno ima planove da poveća uticaj na Gasprom“, rekao je analitičar jedne od vodećih ruskih banaka, koji je želio da ostane anoniman jer ta banka zvanično ne komentariše politička pitanja.

Rusija želi stabilne energetske veze sa evropskim korisnicima, ali će takođe tražiti kupce drugdje, rekao je juče Putin i pozvao da se što prije okonča istraga EU.

„Glavni potrošači gasa su u zapadnoj Evropi, kao što je poznato. Želimo da sva pitanja koja su nejasna našim partnerima u Evropskoj komisiji budu raščišćena što prije,” rekao je Putin.

„Naravno, potrebno je da učinimo sve da osiguramo da ne bude problema sa našim evropskim partnerima,” rekao je ruski predsjednik novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Međutim, dodao je: „Naravno da ćemo nastojati da prodajemo naše proizvode na drugim tržištima,“ rekavši još i da azijsko-pacifički lideri, kojima je za vikend bio domaćin na samitu u Vladivostoku, žele više ruske energije.

„Oni tamo čekaju Rusiju sa njenim energetskim resurisima,” kazao je. „Ponudićemo naše energetske reurse na svjetskim tržištima.”

Putin je u nedjelju isključio trgovinski rat oko antimonopolske istrage, koja treba da utvrdi da li je Gasprom blokirao konkurenciju na gasnom tržištu u centralnoj i istočnoj Evropi.

Potezom EU je formalno pokrenuta istraga koja je počela upadima u podružnice Gasproma u Evropi prije godinu. Od tada je kompanija većini glavnih evropskih klijenata napravila značajne ustupke vezano za cijene u ugovorima povezanim sa naftom.

Jedan antimonopolski briselski advokat, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da će to komplikovati EU istragu – ali da je neće spriječiti.

„Komisija bi mogla donijeti odluku nezavisno od bilo koje informacije koju obezbijedi Gasprom. Mogla bi sastaviti slučaj od dokaza koje joj dostave treće strane,“ izjavio je za Rojters.

Dodao je da čak i ako revizori EU ne budu mogli primorati Gasprom da izmijeni svoje dugoročne ugovore, oni i dalje imaju moćni instrument u vidu visokih novčanih kazni.

Partija šaha između Rusije i EU

Gasprom je juče optužio EK da vrši pritisak na tu kompaniju da smanji cijene gasa svojim korisnicima.

„Akcije EK se mogu smatrati pritiskom Evropske komisije da utiče na cijene gasa,“ rekao je novinarima portparol Sergej Kiprijanov, prenio je AP. Požalio se i na nedostatak saradnje od strane Komisije. „Prošle godine, Komisija nije preduzela nikakvu akciju u cilju uspostavljanja dijaloga koji su Gasprom i ruska vlada stalno nudili,” istakao je. I Kiprijanov je najavio da će ovakav razvoj događaja navesti Gasprom da razmotri svoju dugoročno strategiju i počne da se okreće istoku.

Takođe je rekao da će bord kompanije uskoro usvojiti odluku da ubrza razvoj polja gasa na istoku Rusije, što bi povećalo potencijalnu bazu resursa za azijski izvoz.

Valerij Nestorov, analitičar moskovske investicione banke Trojka dijalog, rekao je da je Kiprijanovljeva objava okretanja Aziji samo dio „partije šaha“ između Rusije i Evrope.

Galerija

Bonus video: