Putin donio dekret o poslovanju ruskih firmi u inostranstvu

Niz novih pravila koja donosi novi dekret o poslovanju ruskih državnih firmi u inostranstvu je samo jedan od načina da se spriječi istraga o poslovanju Gasproma, smatraju evropski stručnjaci.
2 komentar(a)
Putin, Foto: Rojters
Putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.09.2012. 15:24h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret o poslovanju ruskih državnih firmi u inostranstvu, kojim bi mogla da bude spriječena, između ostalog, istraga Evropske komisije o aktivnostima ruskog gasnog giganta Gasproma u Evropi.

Evropska komisija je prošle nedjelje pokrenula istragu kako bi utvrdila da li je Gasprom blokirao konkurenciju na gasnom tržištu u centralnoj i istočnoj Evropi.

Sedam dana nakon započinjanja istrage Komisije, ruski predsjednik je potpisao dekret kojim se zabranjuje ruskim strateškim preduzećima da objavljuju i dostavljaju podatke stranim revizorima, da mijenjaju ugovore i prodaju imovinu u inostranstvu - bez vladine dozvole.

U dekretu se, takođe, precizira da će tim kompanijama biti potrebna dozvola i za promjenu cijena u njihovim stranim ugovorima.

Prema tom dekretu, Gasprom neće moći u potpunosti da sarađuje sa istražiteljima u inostranstvu.

Agencija AP nije uspjela da dobije komentar Gasproma. Državna ruska gasna kompanija je pod pritiskom već neko vrijeme zbog cijena koje nameće svojim korisnicima, navodi agencija AP.

Bonus video: