Mej i Makron odali počast borcima palim na Somi

Ofanziva na Somi, vođena od jula do novembra 1916., trebala je ubrzati pobjedu saveznika protiv Njemačkog carstva, ali nakon četveromjesečnog rovovskog ratovanja i više od milion poginulih, Veliki rat je trajao još pune dvije godine
93 pregleda 1 komentar(a)
Tereza Mej, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Tereza Mej, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2018. 17:24h

Francuski predsjednik Emanuel Makron i britanska premijerka Tereza Mej u petak su položili vijenac kod spomenika na rijeci Somi u čast vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu, uoči obilježavanja 100. godine od završetka Velikog rata.

Ofanziva na Somi, vođena od jula do novembra 1916., trebala je ubrzati pobjedu saveznika protiv Njemačkog carstva, ali nakon četveromjesečnog rovovskog ratovanja i više od milion poginulih, Veliki rat je trajao još pune dvije godine.

Makron i Mej u čast poginulih vojnika položili vijenac od cvjetova različka i maka, koji su u Francuskoj i Britaniji nacionalni simboli sjećanja na poginule vojnike.

Memorijalni spomenik kod Tiepvala, koji gleda na Somu, podignut je u čast 72.000 britanskih i južnoafričkih vojnika koji su poginuli u toj bitki i nemaju svoj grob.

Mej je kazala da je odavanje počasti vrijeme “kada razmišljamo o našoj zajedničkoj istoriji, ali i gledamo prema zajedničkoj budućnosti”, prenosi Hina.

“Prisjećamo se heroja koji su izgubili živote u strahotama rovova. I kako sunce zapada na stotu godišnjicu sjećanja, nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu”, rekla je Mej.

Galerija

Bonus video: