Grčkim ministrima zabranjeno da zapošljavaju rođake

Kako se država nalazi u petoj godini recesije i bori se da ostane u eurozoni, mnogi Grci optužuju političke stranke
0 komentar(a)
Grčka, zastava, Foto: Huffpost.com
Grčka, zastava, Foto: Huffpost.com
Ažurirano: 08.09.2012. 15:07h

Grčka je juče zabranila ministrima da zapošljavaju bliske članove porodice kao pomoćnike i savjetnike, u odgovoru na gnjev javnosti zbog toga što je predsjednik parlamenta prošlog mjeseca, samo 24 sata nakon preuzimanja dužnosti, obezbijedio ćerki mjesto u parlamentu.

Kako se država nalazi u petoj godini recesije i bori se da ostane u eurozoni, mnogi Grci optužuju političke stranke koje vladaju gotovo četiri decenije, za klijentelizam u prenatrpanom javnom sektoru.

Rojters je prenio da je konzervativni poslanik Viron Polidoras iskoristio prvi dan na funkciji predsjednika privremnog parlamenta da ćerku za stalno zaposli u svom kabinetu.

Lokalni mediji su Polidorasov potez ocijenili kao „nemoralan“, a hiljade su na Fejsbuk stranici pozvale na njegovu ostavku.

Više od polovine mladih Grka je nezaposleno kao rezultat mjera štednje u cilju oporavka državnih finansija opterećenih dugom.

Grčka krhka tročlana koalicija ulaže napore da pridobije javnost prije usvajanja još jedne runde mjera štednje koje zahtijevaju međunarodni kreditori.

U proteklih nekoliko nedjelja, izvedene su policijske akcije protiv ilegalnih imigranata i kriminalnih bandi i uvedene subvencije za grijanje i ograničenja na cijene hrane koja se prodaje u školama i javnog prevoza.

Vlada je u četvrtak saopštila da je obračun sa utajivačima poreza donio desetine miliona eura. Poreski inspektori su tokom ljeta bili aktivni na ostrvskim ljetovalištima i koncertima, uvodeći kazne i oduzimajući imovinu.

Bonus video: