Da rusi voze domaće

Putin osniva preduzeće sa Mazdom

Stanovnici ruskog Dalekog istoka tradicionalno izbjegavaju domaće modele automobila u korist japanskih
1 komentar(a)
Putin, Foto: Rojters
Putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 06.09.2012. 09:28h

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da će domaći proizvođač automobila Solers osnovati zajedničko preduzeće sa japanskom Mazdom.

Tako bi se zadovoljila tražnja za azijskim automobilskim markama na ruskom Dalekom istoku.

Putin je, uoči priprema za godišnji samit APEK-a (Organizacije azijskopacifičke ekonomske saradnje) na Ruskom ostrvu u blizini Vladivostoka, objavio osnivanje zajedničkog preduzeća vrijednog 300 miliona dolara sa sjedištem u lučkom gradu Vladivostoku.

Predstavljanje proizvodne linije je usledilo nakon kontroverzne odluke Putinove vlade da poveća carine na automobile iz inostranstva, naročito iz obližnjeg Japana, sa ciljem da se ruski proizvodjači automobila zaštite od posljedica ekonomske krize.

Stanovnici ruskog Dalekog istoka tradicionalno izbjegavaju domaće modele automobila u korist japanskih.

"Najprije i prije svega, ovo je od velike koristi za ljude koji žive ovde. Oni su navikli na ovakve automobile, sa jedinom razlikom što će se sada oni proizvoditi ovdje", rekao je Putin na ceremoniji kojoj je takođe prisustvovao japanski ministar trgovine i industrije Jukio Edano.

U saopštenju ruskog "Solersa" se navodi da će zajedničko preduzeće zapošljavati oko 3.000 ljudi, dok će iznos investicija biti deset milijardi rubalja (309 miliona dolara).

To preduzeće će, isprva, proizvoditi 50.000 vozila godišnje, navodi se u saopštenju "Solersa".