Najveći broj nezaposlenih u eurozoni od 1995.

Eurostat je danas objavio da je broj nezaposlenih bio više od 18 miliona, što je neslavni rekord
0 komentar(a)
EUROZONA, Foto: Bigtrends.com
EUROZONA, Foto: Bigtrends.com
Ažurirano: 31.08.2012. 11:39h

Međunarodna organizacija rada je upozorila da bi se mogao dogoditi "katastrofalan rast nezaposlenosti", posebno među mladima, ukoliko prezadužena Grčka izađe iz eurozone ili se zajednički evropski blok podijeli.

"Bit će to katastrofa za evropsku mladost", kazao je viši ekonomist u UN-ovoj organizaciji.

On je rekao da bi se nezaposlenost u posrnuloj Španiji mogla popeti na 27,7 posto, a među mladima do 24 godine na 51,3 posto.

"Prosječna stopa nezaposlenosti u 17 članica eurozone mogla bi se popeti na 13 posto", kazao je Ernst koji smatra da će situacija biti još gora, ako potpuno propadne projekt eurozone.

Rekordnih 18 miliona nezaposlenih

U tom trenutku bi do 2014. godine nezaposlenost u Njemačkoj porasla na 11,3 posto. Francuska bi imala 17 posto nezaposlenih, a bez posla bi bilo i više od jedne trećine Španaca.

I tada bi najgore prošli mladi. Kada bi euro propao, u Francuskoj bi nezaposlenost mladih porasla na 34 posto, u Italiji na 38 posto, a u Španija na čak 59 posto.

Eurostat je danas objavio da je broj nezaposlenih bilo više od 18 miliona, što je neslavni rekord.

U tom mjesecu je zabilježen priliv dodatnih 88 hiljada ljudi, iako je statistički stopa nezaposlenosti ostala na nivo iz prethodnog mjeseca, odnosno 11,3 posto.

Ovo je najveći broj nezaposlenih u eurozoni od kada se 1995. godine počela voditi statistika.

Bonus video: