Švedska će zaboraviti na Asanža, jer će u ambasadi biti još godinu dana

Asanž očekuje da će čekati i najmanje šest mjeseci na sporazum koji će mu omogućiti da napušti ambasadu Ekvadora, a nada se da će Švedska u imeđuvremenu odustati od njega
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Theage.com.au
Džulijan Asanž, Foto: Theage.com.au
Ažurirano: 31.08.2012. 08:10h

Džulijan Asanž očekuje da će čekati između šest meseci i godinu dana na sporazum koji će mu omogućiti da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

Pregovori o njegovoj sudbini nastavljeni su ove nedjelje, a ekvadorska vlada vjeruje da će moći da postigne sporazum sa Britanijom po kome će Asanž dobiti garancije da neće biti izručen iz Švedske u SAD, navodi Rojters.

Ekvador mu je početkom mjeseca dao azil, uz obrazloženje da deli njegov strah da bi u SAD mogao biti optužen zbog toga što je "Vikiliks" 2010. objavio poverljivu američku diplomatsk prepisku.

"Mislim da će situacija biti rješena diplomatijom. Švedska vlada bi mogla odustati od ovog procesa. Vjerujem da je to najverovatniji scenario. Možda će poslije temeljne istrage o onome što se dogodilo odustati od tog slučaja", rekao je Asanž u izjavi za ekvadorsku TV mrežu "Gama".

"Smatram da će to biti rješeno u narednih šest mjeseci do godinu dana. To je moja procjena", kazao je on u intervjuu koji je snimljen početkom nedjelje u ambasadi.

Britanija tvrdi da je pravno obavezna da izruči Asanža Švedskoj i da neće dozvoliti da 41-godišnji Australijanac napusti ambasadu i ode u Ekvador.

Ekvadorski ministar spoljnjih poslova Rikardo Patinjo je, međutim, rekao da je optimista i da vjeruje da će britanska vlada pristati da Asanžu pruži garancije da neće biti izručen iz Švedske ni u jednu treću zemlju.

Ekvador tvrdi da će Asanž, ako dobije takve garancije, odbiti ponuđeni azil i predati se švedskim tužiocima.

"Ne bi bilo korektno da budem u zatvoru"

Na pitanje da li bi pod tim uslovima otputovao u Švedsku, izbjegao je direktan odgovor.

"U nekom trenutku, ako bi put bio utrt... ne bi bilo korektno da budem u zatvoru (u Švedskoj) bez optužnice", odgovorio je Asanž.

On, međutim, nije pomenuo optužbe dvije žene pristalice "Vikiliksa" da ih je 2010. godine prilikom posjete Švedskoj silovao.

Britanska pretnja da će ući u ambasadu da bi uhapsila Asanža razgnevila je ekvadorskog predsjednika Rafaela Koreu. Ali, levičarski lider je prošlog vikenda rekao da je prijetnja kasnije povučena i da smatra da je taj "nesrećni incident" završen.

Potpredsjednik Ekvadora Lenin Moreno razgovarao je u srijedu sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom, ali za bilo kakav sporazum biće potrebno vrijeme.

"Imajući u vidu stav Ekvadora o onome što nazivaju diplomatskim azilom i našu vrlu jasnu pravnu poziciju, takvo rješenje, za sada, nije na vidiku", kazao je Hejg za BBC.

Bonus video: