London povukao prijetnju o hapšenju Asanža

Najnoviji razvoj događaja trebalo da bi da popravi odnose između dvije zemlje i otvori mogućnost novih pregovora
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2012. 09:41h

Velika Britanija je povukla prijetnju da će ući u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsiti osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji je tu našao utočište, izjavio je predsjednik Ekvadora Rafael Korea, ublažavajući diplomatski spor.

Vlada Ekvadora saopštila je da je primila "obavještenje od britanskog Ministarstva spoljnih poslova u kome se navodi da nema opasnosti da će neko ući u ambasadu", prenio je Rojters.

Ekvador je bio bijesan nakon što je vlada Britanije upozorila da će pokušati da uhapsi Asanža, koji je zatvoren u zgradi ambasade više od dva mjeseca pokušavajući da izbjegne izručenje Švedskoj, gdje ga traže zbog navodnog silovanja i seksualnog napada.

Ekvador, koji je Asažu dao politički azil, zahtijevao je da London povuče prijetnju.

Najnoviji razvoj događaja trebalo da bi da popravi odnose između dvije zemlje i otvori mogućnost novih pregovora o sudbini osnivača Vikiliksa.

Asanž je za sada "zarobljen" u ambasadi dok britanska policija čeka ispred. London je saopštio da je odlučan da provede svoje zakonske obaveze i izruči ga Švedskoj.

Organizacija američkih država osudila je britansku prijetnju, a ministri spoljnih poslova Južne Amerike podržali su stav Koree da je stav Britanije neprihvatljiv i da bi mogao da predstavlja opasan presedan. Korea je rekao da dijeli bojazni Asanža da bi u slučaju izručenja Švedskoj mogao biti prebačen u SAD gdje ga terete za objavljivanje hiljade tajnih diplomatskih američkih depešea 2010. godine preko sajta Vikiliksa.

Asanž, koji je planetarno poznat zahvaljujući i prijateljstvima sa bogatim i poznatim, govorio je sa balkona ambasade prošlog vikenda osuđujući američki "lov na vještice" protiv njega i Vikiliksa.

Galerija

Bonus video: