Bez luksuza za državne zvaničnike

U okviru mjera štenje predsjednik Francuske skresao plate, vozni park i obezbjeđenje svoje administracije
4 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2012. 20:00h

Službeni automobili, ministarske plate, obezbjeđenje pa čak i šampanjac podlegli su mjerama štednje koje je tokom prvih 100 dana na vlasti sproveo francuski predsjednik Fransoa Oland.

Koliko god simbolične ove mjere bile one su socijalističkom lideru donijele podršku Francuza koji očigledno cijene njegov prizemniji stil, u odnosu na "blještavilo" bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija.

Kao što je obećao tokom kampanje, Oland je smanjio ministarske plate za 30 odsto (uključujući i svoju na 14.910 eura sa pređašnjih 21.300). Ministri će ubuduće primati 9.940 eura mjesečno, u odnosu na 14.200 koliko su dobijali ranije. Ministar finansija Pjer Moskovici kazao je za list „Ekspres“ da mu je plata manja od one koju prima njegov šef kabineta.

Ironično je to što je njemačka kancelarka Angela Merkel, najglasnija zagovornica mjera štednje, glasala da se njoj i ministrima povećaju plate za 3,3 odsto. Međutim, treba naglasiti da je Merkelina plata od 16.000 eura prije povećanja ipak znatno skromnija od one koju su primali francuski predsjednici.

Sa druge strane, povjerljivi podaci o zaposlenima u Ujedinjenim nacijama do kojih je došao „Foks njuz” pokazali su da ovo svjetsko tijelo ima najplaćenije zaposlene, pored toga što se njihova zarada ne oporezuje. Njihove plate su znatno veće od oporezovanih kompenzacija koje dobijaju ministri i drugi vodeći zvaničnici u Obaminoj administraciji, koja je u okviru mjera štednje zamrzla plate na dvije godine.

Vozom kad god je moguće

Francuski zvaničnici će se ubuduće voziti i u skromnijim i ekonomičnijim automobilima. Naime, Oland se odrekao predsjedničkog „sitroena C6” za manji „sitroen DS5 dizel hibrid”.

Smanjio je broj službenih vozača sa tri na dva, i sada moraju da staju kada se upali crveno svjetlo na semaforima. Premijer Žan -Mark Ero se odrekao „sitroena C6” za manji „pežo 508”. I ministri su počeli da štede, a ministarka urbanizma Sesil Duflo, ekološkinja koja je kritikovana zbog toga što je u farmerkama došla na sastanak u Jelisejskoj palati, naručila je četiri službena bicikla.

Oland je, na primjer, išao vozom u posjetu Briselu, a državni avion ga je pratio, a ministrima je naređeno da idu željeznicom uvijek kada su u prilici. Kada putuju avionom, poželjno je da putuju ekonomskom klasom komercijalnim letovima.

Italijani voze "maseratije"

Oland je nametnuo i niz poreza, a najpoznatiji je onaj od 75 odsto na zaradu od milion eura

Kupovina 19 luksuznih automobila izazvala je brojne kritike u vrijeme kada zemlja treba da smanji milione javne potrošnje, a ministarstvo odbrane treba da smanji budžet za 2,5 milijardi eura u sljedeće tri godine.

I dok se Italijani vozikaju u blindiranim „maseritijima”, Oland je skresao čak i obezbjeđenje. Mlađi ministri više nemaju prava na tjelohranitelje, a broj članova obezbjeđenja predsjednika je smanjen za trećinu.

Ero je naredio ministrima da smanje zvanične budžete za sedam odsto u 2013, a dodatnih četiri odsto u sljedeće dvije godine. Oland je takođe nametnuo i niz poreza, a najpoznatiji je onaj od 75 odsto na zaradu od milion eura.

Bijelo vino umjesto šampanjca

Neće se više piti ni skupi šampanjac na zvaničnim prijemima. Umjesto njega, gosti će morati da se zadovolje znatno jeftinijim bijelim vinom, a cijene u službenim kafeterijama za zaposlene u ministarstvima, koje su tradicionalno niske, skromno su povećane.

Naravno, bilo je i kritika na račun ovih mjera Olandove administracije, naročito od pripadnika desnog centra i poslovnih lidera. Valeri Pekres, ministarka u Sarkozijevoj vladi, ismijala je ove napore kao skoro besmislene u okolnostima francuske budžetne krize, sa ukupnim dugom od 90 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Mjere štednje ljevice su licimjerne”, kazala je ona.

"Ko može da povjeruje da će se budžet izbalansirati udvostručavanjem godišnjeg poreza na bogatstvo i smanjenjem plata ministara?”

Međutim, simbolika takvih mjera trebalo bi da pripremi Francuze za teža vremena koja im predstoje, za žrtve koje će morati da podnesu i reformu sistema socijalne njege usljed ogromnih deficita i demografskih promjena.

Galerija

Bonus video: