Gorivo u Njemačkoj skuplje nego ikad

Predstavnici naftne industrije poskupljenje objašnjavaju porastom cijene nafte u svijetu gdje barel (159 litara) danas košta i 114,24 dolara
96 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2012. 13:22h

Njemački vozači gorivo plaćaju više nego ikada: litar supera E10 (sa 10 odsto etanola) dostigao je prošlog vikenda 1,72 eura, a supera E5 čak 1,76 eura, saopštilo je Udruženje naftne industrije.

Po podacima Opšteg njemačkog automobilskog kluba (ADAC) koji u statistiku uključuje i cijene na jeftinim benzinskim stanicama koje nisu dio velikih lanaca, benzin E10 je za vikend koštao 1,692 eura.

U svakom slučaju, prošlog vikenda su cijene benzina dostigle u Njemačkoj do sada nezabilježen nivo, a litar dizela je koštao 1,53 eura.

Predstavnici naftne industrije poskupljenje objašnjavaju porastom cijene nafte u svijetu gdje barel (159 litara) danas košta i 114,24 dolara.

Pored toga, cijene podiže dugotrajna kriza eura koji gubi vrijednost u odnosu na dolar - obračunsku valutu u trgovini naftom i derivatima.

Stručnjaci ADAC-a potvrđuju da cijena nafte i pad kursa eura jesu izazvali poskupljenje na njemačkim pumpama, ali ukazuju i da nije slučajno da se ono poklopilo sa povećanjem tražnje zbog drastičnog pojačanja saobraćaja u cijeloj zemlji jer je vrijeme, za njemačke prilike, izuzetno lijepo.

Šef naftnog koncerna BP za Evropu Mihael Šmit je prije no što su cijene za vikend dostigle rekord, izjavio da ne vidi mogućnost da dugoročno dođe do pojeftinjenja goriva na njemačkim pumpama.

Bonus video: