Holandija: Kanabis kampanjom protiv novog zakona

Marihuana je u Holandiji u teoriji nezakonita, ali je njeno posjedovanje u količini manjoj od pet grama dekriminalizovano 1976. u sklopu politike tolerancije
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2012. 12:22h

Protivnici novog zakona koji ograničava prodaju marihuane strancima u Holandiji pokrenuli su u subotu "kampanju kanabis" pred predstojeće parlamentarne izbore, pozivajući birače da glasaju za stranke koje podržavaju konzumiranje marihuane.

"Danas smo pokrenuli 'kampanju kanabis' kako bismo pokušali da uvjerimo birače da glasaju pozitivno na izborima 12. septembra", rekao je Mark Josemans, jedan od organizatora pokreta.

Kampanja je počela u subotu na tržnici u Mastrihtu, gdje Josemans ima coffee shop.

Novi zakon, koji je stupio na snagu 1. juna na jugu zemlje, ima za cilj rješavanje problema saobraćajnih gužvi, noćne buke i sve većeg broja prodavača droge podstaknutih milionima stranaca koji dolaze u zemlju da bi kupili marihuanu u coffee shopovima.

Odnoseći se u početku na 80 od oko 670 coffee shopova u zemlji, zakon bi te trgovine trebalo da pretvori u zatvorene klubove sa najviše 2.000 članova koji žive u Holandiji i starijih od 18 godina. Početkom 2013. godine biće proširen na 590 coffee shopova.

Protiv novog zakona su opozocione stranke ljevice, među kojima su Stranka rada, Socijalistička stranka i Stranka za životinje.

Marihuana je u Holandiji u teoriji nezakonita, ali je njeno posjedovanje u količini manjoj od pet grama dekriminalizovano 1976. u sklopu politike tolerancije.

Bonus video: