PORUKA SA BALKONA

Asanž: Sunce je obasjalo drugačiji svijet

To je bio jedini način da se Asanž obrati javnosti, jer ne smije da izađe iz ambasade da ne bi bio uhapšen
112 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 12:13h

Džulijan Asanž se nakon dva mjeseca po prvi put pojavio u javnosti i obratio medijima i svima onima koji mu daju podršku s balkona ekvadorske ambasade u Londonu.

To je bio jedini način da se Asanž obrati javnosti, jer ne smije da izađe iz ambasade da ne bi bio uhapšen.

Asanž je pozvao američkog predsjednika Barakka Obamu da "učini pravu stvar". SAD-u je poručio da prestane s "lovom na vještice" kad je riječ o Vikiliksu, čiji je osnivač.

"Ovdje sam danas, jer ne mogu biti s vama. Hvala vam što ste došli, hvala vam na vašoj odlučnosti i velikodušnosti. U srijedu kad je policija poslana u ovu zgradu, došli ste pred ambasadu. U mraku ambasade čuo sam kako policija češlja kroz zgradu, ali sam znao da će biti svjedoka", rekao je Asanž.

On je pozvao na oslobađanje novinara i "zviždača" i opštu borbu protiv represije i rekao da je "Sunce obasjalo drugačiji svijet".

Uprkos očekivanjima, Asanž nije govorio o daljim potezima ni o načinu kako će izaći iz ambasade koja je već danima opkoljena sa svih strana - policijom, novinarskim ekipama i mnogobrojnim pristalicama Vikiliksa.

On je pozvao na puštanje američkog vojnika Bredlija Meninga nazvavši ga "najvećim političkim zatvorenikom današnjice", a osvrnuo se i na slučaj ruske pank grupe Pusi Rajot i rekao da mnogi rade protiv slobode govora i mišljenja.

Borac za pravdu

Uoči Asanža javnosti se obratio njegov pravni savjetnik Baltazar Garson koji je kazao kako je Asanž "borbenog duha" i zahvalan stanovnicima Ekvadora i njihovom predsjedniku Rafaelu Corei što mu je ta zemlja odobrila azil.

"Džulijan Asanž se oduvijek borio za istinu i pravdu te branio ljudska prava, i nastavlja s tim i dalje. Traži da se poštuje prava Vikiliksa i njegova vlastita prava, kao i prava svih onih koji su trenutno pod istragom zbog davanja dokumenata Vikiliksu", poručio je Garson.

Predao bi se Švedskoj?

Džulijan Asanž je, podsjeća BBC, suočen sa mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj, gdje ga terete za seksualne prestupe, što on poriče. Ekvadorski predsjednik Rafael Korea je kazao da bi Asanž mogao da sarađuje sa Švedskom, ako dobije garanciju da neće biti izručen u treću zemlju.

Asanž se krije u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 19. juna, od kada je zatražio azil te zemlje. Ovaj 41-godišnji Australijanac sumnjiči se da je u Švedskoj navodno silovao i seksualno uznemiravao dvije žene avgusta 2010. godine, a švedska policija ga je u novembru iste godine stavila na međunarodnu potjernicu, s namjerom da bude dostupan vlastima radi ispitivanja.

Asanž se krije u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 19. juna, od kada je zatražio azil te zemlje

Sjedinjene Američke Države ne priznaju diplomatski azil koji je Ekvador dao osnivaču Vikiliksa.

Prema međunarodnom diplomatskom protokolu lokalna policija i snage bezbjednosti ne smiju ući u ambasadu, osim uz izričito odobrenje ambasadora. Asanža su britanske vlasti upozorile da će biti uhapšen kada napusti ambasadu. 

Vikiliks je na Tviteru objavio Asanžov plan davanja izjave ispred ambasade, ali nije bilo u potpunosti jasno kako će se to desiti, navodi BBC.

The Sunday Times navodi izjavu izvora bliskih Asanžu koji kažu da bi on bio spreman da napusti ambasadu ako Švedska da garanciju da neće biti izručen SAD-u.

Njegove pristalice tvrde da bi on u SAD mogao biti suočen sa krivičnim gonjenjem, čak i sa smrtnom kaznom.

"Ono što smo oduvijek tražili je garancija da neće biti drugog izručenja trećoj zemlji, je bi to ugrozilo život i slobodu gospodina Asanža"

"Ono što smo oduvijek tražili je garancija da neće biti drugog izručenja trećoj zemlji, je bi to ugrozilo život i slobodu gospodina Asanža", rekao je Korea.

Pismo britanske vlade u kojem je zaprijećeno ukidanjem diplomatskog imuniteta ambasadi ako Ekvador sam ne preda Asanža, Korea je osudio kao "neprihvatljivo" i "otvorenu prijetnju".

Galerija