Bilt: Ekvador nama neće držati lekcije

London i Stokholm su kritikovali odluku o pružanju političkog azila Džulijanu Asanžu
7 komentar(a)
Asanž, Foto: Rojters
Asanž, Foto: Rojters
Ažurirano: 18.08.2012. 07:47h

Velika Britanija i Švedska kritikovale su juče vlasti u Ekvadoru zbog toga što su odobrile politički azil Džulijanu Asanžu, čime se produbljava diplomatski spor povodom njegovog statusa.

Osnivač Vikiliksa je u junu potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, jer se suočavao sa izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad, optužbe koje on negira.

Britanske vlasti su naglasile da mu neće omogućiti bezbjedan izlazak iz zemlje.

Asanž: Čekajući azil u oskudici >>>

Ekvadorski šef diplomatije Rikardo Patino je rekao da se nada da će Velika Britanija „prevazići sve ovo“.

Patino je za BBC rekao da bi Velika Britanija trebalo da poštuje „suverenu odluku“ Ekvadora, jer će u suprotnom „iskoristiti alternativne načine u skladu sa međunarodnim zakonom da zatražimo bezbjedan izlazak“.

„Ne smatramo razumnim da jedan građanin, nakon što je jedna suverena vlada donijela odluku da mu odobri politički azil, bude primoran da živi u ambasadi duži vremenski period“, dodao je on.

BBC analizira položaj Džulijana Asanža >>>

Patino, takođe, tvrdi da su „drugi elementi“ motivisali želju Švedske za izručenjem Asanža i uputio putem Tvitera „iskrenu zahvalnost“ skupštini u Ekvadoru, koja je usvojila rezoluciju kojom se osuđuje „prijetnja“ po politički azil Asanžu.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je juče da davanje azila Asanžu ne znači da se on slaže sa svime što osnivač Vikiliksa govori ili radi. Korea je rekao da je azil odobren zbog toga što iz Švedske nisu stigla uvjerenja da ga neće izručiti SAD-u.

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je juče da davanje azila Asanžu ne znači da se on slaže sa svime što osnivač Vikiliksa govori ili radi. Korea je rekao da je azil odobren zbog toga što iz Švedske nisu stigla uvjerenja da ga neće izručiti SAD-u
Ovdje nisu u pitanju Asanžove aktivnosti u Vikiliksu ili ponašanje SAD, morate to da razumijete. U Švedskoj ga traže da odgovori na optužbe za ozbiljne seksualne prestupe

Premda odluku Ekvadora smatra „istorijskom pobjedom“, Asanž ističe da su „naši problemi tek počeli“ i naglasio da „istraga SAD protiv Vikiliksa mora biti obustavljena“.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da ostaje posvećeno postizanju „rješenja putem pregovora“, ali da bi, slijedeći obaveze u skladu sa Zakonom o izručenju, Asanž bio uhapšen ako napusti zgradu ambasade.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg ističe da „nema pravne osnove“ da se Asanžu omogući bezbjedan izlazak iz zemlje. Hejg je naglasio da se Britanija nalazi pod „obavezujućom dužnošću“ da ga izruči Švedskoj.

"Ovdje nisu u pitanju Asanžove aktivnosti u Vikiliksu ili ponašanje SAD, morate to da razumijete. U Švedskoj ga traže da odgovori na optužbe za ozbiljne seksualne prestupe“.

Bonus video: