BBC analizira položaj Džulijana Asanža

Asanž je juče dobio azil Ekvadora, ali se postavlja pitanje kako će iz ambasade stići do te zemlje, s obzirom da je Britanija odbila da mu garantuje bezbjedan prolazak preko svoje teritorije.
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 14:34h

Osnivač Vikiliksa (Wikileaks) Džulijan Asanž (Julian Asange), koji je utočište od britanskog izručenja Švedskoj našao u ambasadi Ekvadora u Londonu, a potom dobio azil te latinoameričke zemlje, u neizvesnoj je situaciji, s obzirom na pravne i političke implikacije svog statusa, pokazuje analiza britanskog BBC-a.

U međuvremenu, zategli su se odnosi između Velike Britanije i Švedske sa jedne strane i Ekvadora sa druge, a kako navodi Frans pres (AFP), ekvadorski parlament je danas osudio "prijetnje" Londona da će "provaliti" u ambasadu i pozvao svoju vladu da zatraži vanredno zasijedanje Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa situacijom.

Asanž, čiji je Vikiliks 2010. godine razbjesnio administraciju SAD-a objavljivanjem tajnih diplomatskih depeša te zemlje, traži se u Švedskoj zbog navodnog silovanja i seksualnog napastvovanja dvije volonterke te organizacije.

Pošto je u Velikoj Britaniji iscrpio sve pravne mogućnosti da izbjegne ekstradiciju, a uplašen da bi ga Švedska mogla izručiti SAD, sklonio se u ambasadu Ekvadora, čime je - kako ukazuje BBC - prekršio uslove pod kojima je pušten da se brani sa slobode.

Asanž je juče dobio azil Ekvadora, ali se postavlja pitanje kako će iz ambasade stići do te zemlje, s obzirom da je Britanija odbila da mu garantuje bezbjedan prolazak preko svoje teritorije. London je, takođe, ukazao da bi mogao da posegne za svojim Zakonom o diplomatskim i konzularnim pretpostavkama iz 1987. godine, na osnovu kojeg može da opozove diplomatski status ekvadorskoj ambasadi.

Opozivanje diplomatskog statusa bi za posljedicu moglo da ima ulazak policije u ambasadu i hapšenje Asanža. Ekvador je ocijenio da bi to značilo kršenje Bečke konvencije o nepovrjedivosti diplomatskih predstavništava (1961).

BBC, međutim, ukazuje da je zakon, po kojem bi ovaj policijski upad u ambasadu bio moguć a na koji se London poziva donijet nakon što je 1984. godine policajka Ivon Flečer (Yvonne Fletcher) ubijena hicima iz ambasade Libije. Obrazloženje zakona: potrebno je ukinuti status onim ambasadama koje se ne koriste u diplomatske svrhe.

Tadašnji političari su govorili da bi se to specijalno ovlašćenje koristilo samo ako bi se diplomatska misija "koristila... za podršku terorističkim aktivnostima". Čak i ako bi postojao validan pravni argument za ukidanje statusa, ostaju političke nedoumice, piše BBC, ukazujući da bi takav potez Londona stvorio opasan presedan i ohrabrio vlade širom svijeta na slično postupanje sa disidentima koji zatraže politički azil u nekoj ambasadi a optuženi su kao Asanž za neko krivično djelo.

Sa druge strane, BBC podsjeća da je britanska vlada 1988. godine iskoristila ovlašćenja iz Zakona o diplomatskim i konzularnim pretpostavkama da bi se razračunala sa skvoterima u ambasadi Kambodže.

Britanski medij takođe ukazuje na odredbu Bečke konvencije prema kojoj uživanje diplomatskog imuniteta podrazumijeva obavezu diplomatske misije da poštuje lokalne zakone i da se ni pod kakvim okolnostima ne smije miješati u unutrašnje stvari zemlje domaćina.

U vezi sa Asanžovim statusom političkog azilanta, BBC podsjeća i na Konvenciju o izbjegličkom statusu koju su ratifikovale i Britanija i Ekvador, a u kojoj se navodi da se ona neće primjenjivati na osobe "u pogledu kojih postoje ozbiljni razlozi za razmatranje da su počinili ozbiljan ne-političko krivično djelo van zemlje u kojoj traže izbjeglički status" a prije no što su takav status zatražile.

Optužbe sa kojima se suočava Asanž u Švedskoj su seksualno napastvovanje i silovanje, a to je ozbiljno ne-političko krivično djelo, piše BBC.

Ovaj britanski medij se nakon razmatranja pravne strane problematičnog azila bavi i praktičnim problemima kao što je način na koji će se Asanž dokopati teritorije Ekvadora. BBC navodi da bi Asanž, ako bi pokušao da izađe iz ambasade i domogne se Ekvadora, mogao da izbjegne hapšenje dokle god je u vozilu sa diplomatskim tablicama, i mogla bi se desiti čudnovata pravna pozicija po kojoj bi policija mogla da zaustavi vozilo, ali ne i da ga pretraži.

Opet, čak i da stigne do nekog aviona, opet bi se javila opasnost da bude uhapšen prilikom izlaska iz kola.

U javnosti je spominjana ideja da se Asanž otpremi iz zemlje u zakonom zaštićenoj "diplomatskoj torbi". One su, međutim, namijenjene samo za prenos zvanične dokumantacije, i teško je pretpostaviti kako bi se to primijenilo na Asanža, makar i samo zato što bi britanskim vlastima brzo postalo jasno šta je u "torbi", piše BBC.

Ovaj medij na kraju ukazuje na najduži slučaj boravka nekog disidenta u nekom diplomatskom predstavništvu. Radi se o mađarskom kardinalu Jožefu Mindšentiju, koji je počev od 1956. godine 15 godina proveo u američkoj ambasadi u Budimpešti. Na kraju je uspio da se dočepa Austrije.

Galerija

Bonus video: