Poljska: U Marš živih kreću potomci žrtava holokausta

Na Maršu živih u Poljskoj protestovaće se zbog antisemitizma, trajaće 4 dana, a u njega će krenuti oko 400 000 ljudi
52 pregleda 0 komentar(a)
holokaust, Foto: Un.org
holokaust, Foto: Un.org
Ažurirano: 17.08.2012. 09:41h

U Poljskoj će u nedjelju početi Marš živih, u kojem će, protestujući zbog antisemitizma, učestvovati potomci žrtava holokausta i potomci nacista, koji su neposredno učestvovali u Hitlerovom monstruoznom planu likvidacije evropskih Jevreja.

U četvorodnevni Marš živih, dug 2.200 kilometara po terenu u obliku jevrejske Davidove zvijezde, krenuće oko 400 ljudi.

Glavne stanice biće svi koncentracioni logori koje su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata - Aušvic, Treblinka, Belzec, Majdanek, Helmn i Sobibor.

U marš, kojim će odati poštu žrtvama holokausta i protestovati protiv antisemitizma, krenuće 150 Poljaka, Jevreji iz SAD i Izraela, a među 50 njemačkih učesnika marša biće potomci oficira Vermahta, policije ili SS trupa koji su tokom rata neposredno učestvovali u holokaustu na teritoriji Poljske.

Učesnici marša će u svakom od logora odati poštu žrtvama, a na tim komemorativnim ceremonijama svoje priče ispričaće i djeca žrtava i dželata.

Neuobičajeni Marš živih, inspirisan sličnim u kojem jevrejska i poljska omladina svake godine hoda u Aušvicu, biće završen 23. avgusta, centralnom ceremonijom u Varšavi.

Prvi Marš živih inicijativa je Jobsta i Šarlote Bitner i njemačke nevladine organizacije TOS Ministris.

Oni su slične marševe već organizovali u 12 zemalja sveta, ne samo u Evropi, već i u Južnoj i Sjevernoj Americi.

Bonus video: