Merkel ne mijenja plan zbog Grka

Portparol Angele Merkel izjavio je da će se njemačka kancelarka držati postojećeg sporazuma o obavezama Grčke za sprovođenje reformi
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2012. 13:47h

Štefen Zajbert, portparol njemačke kancelarke izjavio je da za Merkel i za svaku vladu ono što važi je 'memorandum razumjevanja' onakav kakav je zaključen" između Grčke i povjerilaca (Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda, i Evropske centralne banke).

Za reforme će Grčka, prema pisanju britanskog lista Fajnanšel tajms, tražiti dvogodišnje odlaganja.

Zajbert je dodao da nikakva odluka ne može biti donjeta prije nego što revizori ta tri povjerioca ne završe u septembru procjenu reformi koje je Grčka sprovela.

"Izvještaj trojke biće osnova za svaku buduću odluku", dodao je on.

Grčka će tražiti nove ustupke

Grčki premijer Antonis Samaras će zatražiti produženje programa štednje na sastanku sljedeće sedmice sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, piše Fajnenšel tajms

Sastanku će prisustvovati i francuski predsjednik Fransoa Oland.

Samaras će sa Merkelovom i Olandom razgovarati u Berlinu, a tom prilikom će predložiti da primjena programa smanjenja javne potrošnje bude proširena na period od četiri godine, umjesto dvije, navodi FT.

Zvanična Atina trenutno na sve načine pokušava da iznađe u kojim sektorima bi mogla da uštedi iznos jednak pet odsto grčkog bruto domaćeg proizvoda tokom 2013. i 2014. godine.

Grčka je juče prodajom tromjesečnih državnih obveznica zaradila 4,063 milijarde evra, pri čemu je plaćala tek nešto višu kamatnu stopu u odnosu na prethodnu sličnu aukciju, od 4,43 odsto.

Tako veliki iznos ostvaren prodajom državnih zapisa bi trebalo da pomogne Grčkoj da izbjegne nedostatak gotovine, budući da joj na naplatu 20. avgusta dolaze obaveznice u vrijednosti od 3,2 milijarde eura u vlasništvu Evropske centralne banke, a ta zemlja čeka i isplatu sledeće tranše pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Bonus video: