Rafael Korea

Ekvador: Uskoro odluka o Asanžovom zahtjevu za azil

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea najavio je da bi do kraja sedmice mogao doneti odluku o zahtevu osnivača internet sajta "Vikiliks" Džulijena Asanža za politički azil
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 12:49h

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea je izjavio da će se sjutra konsultovati sa svojim savjetnicima, nakon čega će donijeti odluku, prenijela je britanska mreža BBC.

Asanž (41) je u junu pronašao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog zasad još nezvaničnih optužbi za silovanje i seksualni napad.

Ukoliko bude napustio ambasadu, mogao bi biti uhapšen pošto je prekršio uslove puštanja na slobodu iz pritvora uz kauciju.

Britanska policija, prema međunarodnim diplomatskim sporazumima, nema pravo da ga uhapsi dok je u stranoj ambasadi.

Asanž, porijeklom Australijanac, razbjesnio je Vašington kada je "Vikiliks" 2010. godine objelodanio stotine hiljada američkih povjerljivih diplomatskih depeša.

Švedsko tužilaštvo ga traži radi ispitivanja zbog sumnje da je počinio seksualni napad, što Asanž odlučno demantuje.

Osnivač "Vikiliksa" izjavio je da strahuje da će, ako bude izručen Švedskoj, kasnije biti poslat u SAD, koje bi mogle da ga optuže za špijunažu, za šta bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Britanski sud je, na saslušanju o ekstradiciji, odbacio taj argument, tvrdeći da je Stokholm obećao da će Asanž biti zaštićen od prijetnji i nasilja.

Ekvadorski predsjednik je sinoć izjavio na državnoj televiziji ECTV da mora da prouči obiman materijal vezan za međunarodni zakon kako bi donio ispravnu odluku.

"Nadam se da ću ove sedmice moći da objelodanim tu odluku", kazao je Korea.

Mediji su prošlog mjeseca izvijestili da će Ekvador dozvoliti švedskim vlastima da razgovaraju sa Asanžom u prostorijama ambasade.

Portparol "Vikiliksa" rekao je da je Asanž spreman za taj razgovor.

"Vikiliks" ponovo proradio poslije napada

Sajt "Vikiliks", koji se bavi objavljivanjem poverljivih dokumenata, informacija i snimaka, ponovo je proradio poslije prekida koji je trajao više od nedjelju dana zbog DDoS napada.

DDoS napad na neki kompjuterski servis je izveden istovremeno sa više kompjutera sa ciljem da se korisnicima onemogući njegovo korišćenje. Ova mreža računara  ima jedan jedini zadatak: da non stop "poziva" sajt koji hakeri žele da onesposobe i tako "preopterete" veze i čine servere na kojima se sajt nalazi nedostupnim.

"Vikiliks" je saopštio da je tokom napada bio preplavljen sa 10 gigabita saobraćaja u sekundi, zbog čega je bio spor i nije mogo da odgovara na zahtjeve korisnika, prenio je BBC.

"Vikiliks" je naveo da je grupa koja sebe naziva "Anti Liks" preuzela odgovornost za ovaj napad.

Galerija