Francuzi ne vjeruju predsjedniku

Sto dana nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima u Francuskoj, Francoise Hollande budi skepticizam među Francuzima
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 13:15h

Francoise Hollande, nakon pobjede na predsjedničklim izborima budi skepticizam među Francuzima.

Kako prenosi Index, samo 46 odsto je zadovoljno njegovim prvim potezima na čelu države, pokazuju rezultati najnovije ankete, a koje je objavio "Le Figaro".

Sudeći prema rezultatima istraživanja Instituta Ifop, 54 posto Francuza je nezadovoljno radom novog šefa države, dok se 46 posto ispitanika izjasnilo kao zadovoljno njegovim aktivnostima. Samo tri posto je izrazilo "veoma veliko zadovoljstvo" njegovim prvim akcijama u Elizejskoj palati.

Međutim, 57 posto ispitanika smatra da se Hollande drži obećanja koja je dao tokom predizborne kampanje i odobrava glavne mjere koje je on poduzeo na početku svog petogodišnjeg mandata, navodi francuski list "Express".

Među mjerama francuskog predsjednika koje veliki broj ispitanika pozdravlja su, prije svega, smanjenje predsjedničke i ministarskih plaća za 30 posto, najavu povlačenja francuskih trupa iz Afganistana do kraja godine te snižavanje starosne granice na 60 godina za umirovljavanje onih koju su u radni odnos stupili sa 18 godina.

Galerija

Bonus video: