Švajcarska - raj za njemačke utajivače poreza

Njemački novac iz Švajcarske odlazi u Singapur i druge "sigurne luke", što ugrožava dogovor dvije zemlje prema kom Švajcarska mora da oporezuje Njemce jednako oštro kao Njemačka
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2012. 16:55h

Nove optužbe na račun švajcarskih banaka, koje su olakšale utaju poreza, a time i odliv njemačkog novca u Singapur, u fokusu su današnje njemačke štampe.

Njemačka pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, uprkos protivljenju zvaničnog Berlina, ponovo je od anonimnih informanata kupila CD-ove sa povjerljivim podacima o njemačkim poreskim obveznicima koji porez taje u Švajcarskoj.

I ne samo to, otkrivena su i uputstva koja švajcarske banke daju klijentima, kako da utaje porez, prenosi DW.

Najnovija informacija je da njemački novac iz Švajcarske odlazi u Singapur i druge "sigurnije luke". Sve to ugrožava poreski dogovor Njemačke i Švajcarske prema kojem ova druga mora da oporezuje Njemce jednako oštro kao što je slučaj u Njemačkoj.

"Zašto bi banke, koje su napravile dobar biznis na utaji poreza odnosno na usmjeravanju novca ka državi u Alpima, morale svaku ‘pomoć' svojim vjernim klijentima da dovode u pitanje? Bankama se ne može vjerovati.

"Zašto bi banke, koje su napravile dobar biznis na utaji poreza odnosno na usmjeravanju novca ka državi u Alpima, morale svaku ‘pomoć' svojim vjernim klijentima da dovode u pitanje? Bankama se ne može vjerovati"

One u tome nemaju kedibilitet. Bilo da je riječ o transferu spornog novca ka Singapuru ili nekoj drugoj poreskoj oazi – kreativnost u takvim operacijama u svakom slučaju ostaje velika", kažu stručnjaci, a prenosi DW.

"Ukoliko se optužbe iz Diseldorfa potvrde, to će narušiti duh bilateralne saradnje sa Švajcarskom, istovremeno i pokušaje da se dođe do odgovarajućih dokumenata od banaka u Njemačkoj.

Takav pristup bio bi kratkovid, ali bi ubrzao razmjenu informacija na nivou Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Zahtjev za pomoć već je stigao.

Usluge banke UBS i njenih savjetnika poreskim neplatišama dovoljno su veliko upozorenje. Uostalom, nije ugrožena samo pozicija jedne banke, već kompletna finansijska pozicija Švajcarske“, pišu njemački mediji.

"Ima i onih koji podržavaju kupovinu CD-ova sa podacima koji ukazuju na utaju poreza. Samo od takvih slučajeva je država uspjela da napuni državnu kasu sa više stotina miliona eura“.

"Frankfurter rundšau" postavlja pitanje: "Šta je moralnije u borbi protiv privrednog kriminala - mogućnosti koje proizilaze iz njemačko-švajcarskog sporazuma ili kupovina diska sa informacijama, koji ukazuje na veliku utaju poreza?

"Nije suština samo u paušalnom oporezivanju građana u posljednjih deset godina. Time bi trezori i državne kase u budućnosti bili na dobitku. Ako države svojim mjerama blokiraju mogućnost za većom iskrenošću u plaćanju poreza, na kraju će ostati praznih ruku"

Vjerovatno ni jedno ni drugo. Ipak, bilo bi razumnije kad bi se konačno ratifikovao sporazum između Berna i Berlina.“

"Štutgarter cajtung" se bavi sadržajem pomenutog sporazuma i tvrdi kako nije nimalo loš.

"Nije suština samo u paušalnom oporezivanju građana u posljednjih deset godina. Time bi trezori i državne kase u budućnosti bili na dobitku. Ako države svojim mjerama blokiraju mogućnost za većom iskrenošću u plaćanju poreza, na kraju će ostati praznih ruku."

"Manhajmer morgen" ima drugačiji stav.

"Ukoliko švajcarske banke svojim njemačkim klijentima mogu da osiguraju nelegalno stečeni novac na vrijeme, dakle prije 2013. godine, kad bi na snagu stupio sporazum koji bi omogućio paušalno plaćanje poreza – onda bi on kraju bio bezvrijedan.

S druge stane, ako njegova ratifikacija izostane, sve će ostati po starom. Zar to ne bi bilo tragično?

Sve dok Švajcarska nije spremna na prihvatanje odgovarajućih sporazuma, utajivači poreza mogu da računaju s tim da će im u paklu biti toplije, samo ponekad i to kad je ponovo u igri neki CD“, komentariše list.

Galerija

Bonus video: