tradicionalni nemar

Medvedev: Kazne odgovornima za neuspješno lansiranje

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je ovonedjeljno neuspjelo lansiranje rakete Proton-M ugrozilo prestiž nacije i da odgovorni za taj neuspjeh moraju da budu kažnjeni
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 13:45h

Ruska bespilotna svemirska letjelica Proton-M, koja je nosila dva satelita, u ponedjeljak nije uspjela da uđe u orbitu, pošto se njen dodatni pogon ugasio prerano, nekoliko minuta po lansiranju s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Istraga je u toku.

Medvedev je kazao da bi uzrok neuspješnog lansiranja mogao da bude "tradicionalni nemar" i najavio da će iduće sedmice s članovima vlade razgovarati o tom slučaju i imenovati odgovorne.

"To više ne možemo da tolerišemo. Gubimo prestiž i milijarde rubalja", kazao je Medvedev.

Ruski svemirski program dobio je nekoliko ponižavajućih udaraca, uključujuchi gubitak sonde Fobos-Grunt dizajnirane za istraživanje Marsovog mjeseca lansirane u novembru prošle godine kada se sonda srušila na Zemlju u januaru.

Avgusta prošle godine, Rusija je izgubila kontakt s komunikacijskim satelitom ubrzo po lansiranju rakete Proton-M, a 2007. godine se srušio Proton-M koji je nosio japanski komunikacijski satelit.

Rusija je u decembru 2010. izgubila tri navigaciona satelita, a u februaru 2011. uslijedio je gubitak vojnog satelita.

Galerija