Zbog krize grčki činovnici snizili cijene mita

Kako se kriza u Grčkoj iz dana u dan produbljuje, "plave koverte" za "podmazivanje" raznih administrativnih procedura sve su tanje i tanje...
2 komentar(a)
Korupcija, Foto: Ilustracija
Korupcija, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 01.08.2012. 15:52h

Grčki državi činovnik zadužen za otkrivanje korupcije u javnom sektoru Leandros Rakintzis napisao je izvještaj u kojem je iznio podatke da su cijene u nezvaničnom “cjenovniku” podmićivanja u zdravstvenom i poreskom sektoru doživjele nagli pad jer građani više nemaju novca za visoke cifre koje su se prije plaćale službenicima.

“Kriza nije smanjila korupciju, ali je smanjila cijenu korupcije”, rekao za "Sky TV" nakon što je objavio godišnji izvještaj za 2011. godinu. “Javni službenici su snizili cijene”, dodao je, prenosi Index.

Od 1.403 primjera korupcije koliko ih je prijavljeno, u 393 slučaja radilo se o podmićivanju tužilaca. Među najkorumpiranijim službenicima našli su se i službenici poreske uprave kao i visokorangirani javni službenici s dugogodišnjim iskustvom.

Slučajeva ima različitih. U jednom je djevojka svome vjereniku izdala potvrdu da nema poreskih dugovanja iako nikada nije donio dokument kojim bi to potvrdio. Nakon istrage se ispostavilo da mladić državi duguje skoro 180.000 eura. U drugom je primjeru službenik u Ministarstvu vanjskih poslova jednom građaninu izdao vizu bez potrebnih provjera.

“Kako se kriza produbljuje, sve više i više Grka nisu u stanju da izdvoje velike iznose za plaćanje mita. Više nema velikih slučajeva korupcije. Jednostavno nema novca za krupne prestupe”, rekao je Rakintzis.

Bonus video: