Ruskim pankerkama pozlilo u sudu

Članice pank grupe "Pusi rajot", kojima je danas pozlilo na suđenju u Kamovničeskom oblasnom sudu, mogu da učestvuju u nastavku suđenja, saopštila je predstavnica suda nakon što su ih ljekari pregledali
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2012. 15:12h
Pet mladih žena, sa maskama na glavi 21. februara je u moskovskoj crkvi Hrista spasitelja izvelo performans moleći se i pjevajući za kraj političke karijere predsjednika Vladimira Putina.

U sudu je danas počelo ispitivanje svjedoka optužbe u krivičnom predmetu protiv članica grupe "Pusi rajot". Pet mladih žena, sa maskama na glavi 21. februara je u moskovskoj crkvi Hrista spasitelja izvelo performans moleći se i pjevajući za kraj političke karijere predsjednika Vladimira Putina.

Zlostavljane u pritvoru

Optužene i njihovi advokati su ranije rekli da zbog intenzivnog zasijedanja suda mlade djevojke skoro da nisu spavale, da ne dobijaju tople obroke a ponekad ni vodu. One su se u utorak žalile sudiji na loše zdravstveno stanje i tražile odlaganje suđenja, ali im je zahtjev odbijen.

Advokatica Violeta Volkova kazala je da su njene klijentkinje bile probuđene u pet sati ujutro i satima držane u malenoj prostoriji bez doručka prije nego što su izvedene pred sud. Jednoj je zbog toga danas na sudu trebala pomoć ljekara.

"Suđenje se sprovodi na sramotan način", kazala je, nakon što je drugi sud odbacio zahtjev za odlaganje suđenja od mjesec dana kako bi odbrana dobila više vremena da prouči optužnicu od 3.000 stranica.

"Suđenje traje po 11 sati na dan i našim klijentima se ne dopušta da dovoljno jedu i spavaju."

Tri muzičarke su uhapšene i već su gotovo pet mjeseci u pritvoru nakon što su se u katedrali Hrista Spasitelja u Moskvi, glavnom hramu Ruske pravoslavne crkve, maskirane popele na oltar i izvele "pank molitvu" pod nazivom "Marijo, majko Božja, otjeraj Putina".

Mariji Aljokini (24), Nadeždi Tolokonikovoj (22) i Jekaterini Samučević (29) sudi se na sudu Kamovniki, u istoj sudnici gdje je 2010. osuđen nekadašnji naftni magnat Mihail Hodorkovski.

Odbrana tvrdi da je djelo za koje se terete bio protestni performans koji je imao za cilj da istakne bliske veze između Ruske pravoslavne crkve i bivšeg agenta KGB-a Putina, tadašnjeg premijera, čiju je kampanju za predsjedničke izbore u martu otvoreno podržao patrijarh Kiril.

Početak suđenja propraćen je velikim prisustvom policije u glavnom gradu Rusije, kao i pozivom na proteste podržavalaca ženskog benda pod motom "Sloboda za 'Pusi rajot'".

Već pet mjeseci se tri članice ruskog post-pank benda nalaze u istražnom pritvoru.

Zaštitnici ljudskih prava ocjenjuju da suđenje nije fer, i da će Nadežda Tolokonikova, Marija Aljočina i Jekaterina Samuzevič biti kažnjene sa do sedam godina pritvora u kaznenom logoru, prenose agencije.

Optužnica članicama benda pripisuje "huliganizam iz vjerske mržnje", a advokati optuženih smatraju da su počinile samo običan prekršaj. Muzičarke se u svojoj odbrani pozivaju na pravo na slobodno izjašnjavanje.

Suđenjem je pobuđuje veliko interesovanje kako u Rusiji, tako i međunarodnoj zajednici.Više međunarodnih organizacija već mjesecima pozivaju ruske vlasti na odustanu od procesa i strogog kažnjavanja ovog ženskog benda.

Galerija

Bonus video: