Montiranje procesa: Lideru antiputinovske opozicije prijeti 10 godina zatvora

Od ponovnog izbora Putina za predsjednika, broj procesa protiv opozicionih figura se znatno povećao
66 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2012. 10:16h

Ruski opozicioni lider i borac protiv korupcije optužen je za krađu, što je do sada najdirektnija mjera Kremlja protiv lidera protestnog pokreta i zbog koje bi jedan od najglasnijih kritičara predsjednika Vladimira Putina mogao provesti iza rešetaka deset godina.

Ruska federalna istražna komisija je saopštila da je Aleksej Navaljni optužen za krađu drvne građe iz jedne državne firme dok je radio kao savjetnik regionalnog gubernatora 2009.godine.

Nekoliko puta je bio u pritvoru zbog administrativnih prekršaja povezanih sa protestima, ali nikad nije optužen za neko ozbiljnije krivično djelo. Njegove pristalice su juče demonstrirale ispred sjedišta Istražne komisije u Moskvi.

Navaljni, kojem je naređeno da ne napušta

Optužbe se odnose na slučaj od kojeg su istražitelji ranije odustali. Međutim, moćni šef Istražne komisije je zatražio da slučaj bude ponovo otvoren

Prema članu 160 ruskog krivičnog zakona o pronevjeri, Navaljni je suočen sa kaznom između pet i 10 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

"Treba da budemo zabrinuti zbog pokušaja da se ućutka žestoki opozicioni aktivista Aleksej Navaljni" objavio je švedski šef diplomatije Karl Bilt na Tviteru.

Optužbe se odnose na slučaj od kojeg su istražitelji ranije odustali.

Međutim, moćni šef Istražne komisije Aleksandar Bastrikin je ovog mjeseca lično zatražio da slučaj bude ponovo otvoren.

Zamke uplašenog diktatora

Navaljnija su prethodno teretili da je pričinio štetu od 1,3 miliona rubalja (više od 30 hiljada eura) budžetu oblasti Kirov tako što je lokalnoj državnoj firmi za preradu drveta "KirovLes" savjetovao da potpiše ugovor sa drugom malom kompanijom 2009-2010.

Znatno pooštravanje represije usljed sve izraženijeg građanskog nezadovoljstva: Putin

Gubernator Kirova, za kojeg je Navaljni bez naknade radio kao savjetnik, odbacio je slučaj "KirovLes" kao oblik političkog pritiska i naglasio da su istražitelji davno zaključili da Navaljni nije počinio nikakvo krivično djelo

Gubernator Kirova Nikita Belih, za kojeg je Navaljni bez naknade radio kao savjetnik za korporativno upravljanje, odbacio je taj slučaj kao oblik političkog pritiska i naglasio da su lokalni istražitelji davno zaključili da Navaljni nije počinio nikakvo krivično djelo.

Federalni istražitelji su prvo imali namjeru da optuže Navaljnija za nanošenje "štete imovini putem prevare ili zloupotrebe povjerenja" ali su se odlučili za ozbiljnije optužbe nakon što su ponovo razmotrili dokaze, rekao je novinarima portparol Istražne komisije Vladimir Markin, prenio je "BBC".

Navaljni je sad optužen da je sa šefovima dviju kompanija organizovao krađu drvne građe u vrijednosti od 16 miliona rubalja (oko 400 hiljada eura).

Nove optužbe su postavljene na sajt Komisije, jedne od najmoćnijih ruskih agencija, koja ima ovlašćenja slično američkom FBI. Komisija je osnovana 2007. u okviru državnog tužilaštva. Postala je nezavisni organ 2011. ima 20 hiljada zaposlenih.

"Ova optužba je čudna i apsurdna", rekao je Navaljni nakon što je izašao iz zgrade Komisije. "Potpuno su promijenili suštinu optužbe. Nisu čak objasnili ni iznos od 16 miliona rubalja."

Navaljni, 36-godišnji advokat, proteklih nedjelja se ustrijemio na šefa Komisije, Aleksandra Bastrikina, koji je demantovao Navaljnijeve optužbe da je sakrio poslovne interese u Češkoj Republici.

Istragama korupcije i organizacijom protesta postao ključna figura opozicije: Policija hapsi Navaljnog na protestima u Moskvi

“Ako su u stanju da kažu da sam ukrao tih 16 miliona, onda je sve moguće. Vjerujemo da je ovo što se dešava protiv zakona. Koristićemo sve metode pravne odbrane koji su nam na raspolaganju. Što drugo možemo”, kazao je Navaljni

Priznao je da je nekada imao tamo stan ali da ga je dao svojoj prvoj supruzi. Vezano za komercijalne aktivnosti, rekao je: "Nikad se nisam bavio biznisom u smislu ostvarivanja profita. Ako mi pronađu i euro profita, daću ostavku."

Navaljni je rekao novinarima da ne može isključiti mogućnost da bude uhapšen narednih dana ili nedjelja.

“Ako su u stanju da kažu da sam ukrao tih 16 miliona, onda je sve moguće. Vjerujemo da je ovo što se dešava protiv zakona. Koristićemo sve metode pravne odbrane koji su nam na raspolaganju. Što drugo možemo?”

Navaljni, najharizmatičniji od lidera protesta i potencijalno najveća prijetnja za Putina, postao je kultna figura u sve većoj ruskoj internet zajednici zahvaljujući istragama slučajeva korupcije u državi, a kasnije predvodeći talas protesta koji su uzdrmali Kremlj tokom zimskih mjeseci.

Kritičari kažu da ima nacionalističke tendencije.

“Sve izgleda kao da će Navaljni dobiti oko sedam godina,” rekao je advokat Vadim Kobzev za agenciju RAPSI.

Navaljni je pravnu osnovu uporedio sa slučajem bivšeg šefa naftne kompanije "Jukos" Mihaila Hodorkovskog, osuđenog za prevaru a potom za utaju poreza na suđenjima koja su pokrenuta pošto se on otvoreno suprotstavio Putinu.

KGB-ovska ofanziva na Putinove kritičare

Optužbe će vjerovatno ujediniti opoziciju oko Navaljnija, smatra liberalni opozicioni političar Boris Njemcov.

“Pravi razlog zbog kojeg se ovo dešava je Putinov smrtni strah da ne izgubi vlast...on se jako boji opozicije, uključujući Navaljnija,” rekao je Njemcov.

Biznismen Aleksandar Lebedev, jedan od akcionara "Aeroflota", opisao je proces protiv Navaljnija kao "potpuno smiješan" i uporedio ga sa taktikom koja je korištena protiv sovjetskih disidenata tokom Hladnog rata

Aludirajući na tajnu policiju Čeka, prethodnicu KGB-a, Njemcov je rekao: “Putin koristi tradicionalne čekističke metode...fabrikovane slučajeve, optužbe, hapšenja, zatvor.”

Biznismen Aleksandar Lebedev, jedan od akcionara "Aeroflota", koji je imenovao Navaljnija za člana odbora državnog ruskog avioprevoznika, opisao je slučaj kao "potpuno smiješan" i uporedio ga sa taktikom koja je korištena protiv sovjetskih disidenata tokom Hladnog rata.

Izgleda da je cilj slučaja da sam Navaljni osjeti ukus sopstvenog “lijeka” nakon što je razotkrio malverzacije u državnim kompanijama a vladajuću stranku opisao kao “partiju prevaranata i lopova”.

"Navaljni, koji je godinama držao lekcije o nekom ko je prevarant ili lopov, sam je uhvaćen u ilegalnim radnjama,” objavio je visoki zvaničnik vladajuće stranke Andrej Isajev na veb sajtu stranke.

Navaljni je juče obećao da će nastaviti opozicione aktivnosti uprkos slučaju protiv njega.

"Nastaviću da ranim kao i do sada – za mene se ništa nije promijenilo," rekao je za AFP.

Putin: Ne zloupotrebljavamo pravosuđe

Nekoliko sati nakon podizanja optužnice protiv Navaljnija, Putin je naglasio da Rusija ne koristi pravosudni sistem za slanje aktivista u zatvor.

“Mogu čvrsto reći da ne postoji takav instrument niti želja u političkom arsenalu države – da zauzdavamo bilo koga zatvorom zbog njihove

Putin je u ponedjeljak potpisao zakon kojim se pooštrava kazna za klevetu a juče još jedan, koji bi, kažu njegovi oponenti, mogao biti korišten za cenzuru na Internetu

Putin je juče takođe rekao da ljudi imaju pravo da protestuju, ali je upozorio da će vlasti djelovati brzo ako demonstranti prekrše zakon.

"Trebalo bi da djeluju u zakonskim okvirima. Ako napadnu policiju, gađaju ih kamenicama, takve akcije bi bez svake sumnje trebalo zaustaviti, i to u početnom stadijumu," rekao je Putin u kampu na jezeru sjeverno od Moskve.

Ponovio je tvrdnje koje je dao tokom izborne kampanje da neki demonstranti dobijaju instrukcije iz inostranstva.

Od ponovnog izbora Putina za predsjednika u martu, broj procesa protiv opozicionih figura se znatno povećao.

Među ostalim potezima koje opozicija doživljava kao obračun Kremlja sa neistomišljenicima, su povećanje novčanih kazni za demonstrante i strožija pravila za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva.

Betoniranje vlastodržačke pozicije: Povećanje novčanih kazni za demonstrante, strožiji zakonski okvir za NVO... (Ilustracija)

Putin (59), potpisao je u ponedjeljak zakon kojim se pooštrava kazna za klevetu a juče još jedan, koji bi, kažu njegovi oponenti, mogao biti korišten za cenzuru na Internetu.

Galerija

Bonus video: