Građani EU ne žele nove članice, Njemci pružaju najveći otpor

Građani zemalja Evropske unije vjeruju da će EU izaći ojačana iz krize, ali većina ne želi da u članstvo Unije uđu nove zemlje
0 komentar(a)
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.07.2012. 14:47h

Građani EU vjeruju da ne bi trebalo primati nove članice i da će prema njihovi prognozama Evropska Unije izašla ojačana iz ekonomske krize.

To proizlazi iz najnovijeg istraživanja raspoloženja žitelja evropske dvadesetsedmorice "Eurobarometar 77", koje je obavila Evropska komisija i u kojem su prvi put obuhvaćena mišljenja građana Srbije i ostalih kandidata za članstvo u EU, kao i turskog djela Kipra.

Ispitivanje mišljenja i raspoloženja građana EU i zemalja kandidata je pokazalo da povjerenje u Evropsku uniju nije splasnulo, iako blizu polovine ispitanih smatraju da je ekonomska situacija loša i u Evropi i u svijetu i da zasad stvari ne idu nabolje.

"Eurobarometar 77" je potvrdio već u drugoj polovini prošle godine utvrđen odbojan stav 53 odsto žitelja evropske dvadesetsedmorice prema ulasku novih zemalja u članstvo Evropske unije u idućim godinama, dok je 36 odsto građana EU bilo za dalje proširivanje.

Gledajući po zemljama EU, za otvaranje vrata Unije novim članicama se najviše zalažu Poljaci, njih 62 odsto, zatim Rumuni i Letonci po 58 odsto, Slovenci i Bugari po 56 procenata, a preko polovine je i Mađara, Slovenaca, Bugara, Slovaka, Šveđana koji smatraju da ubuduće treba primati nove države u redove evropske dvadesetsedmorice

Najmanje raspoloženi prema ulasku novih članica u Uniju su Nemci, 20 odsto njih, kao i Austrijanci - 21 procenat, dok je za proširivanje takođe samo 25 posto Francuza, 27 odsto Luksemburžana i 29 Britanaca. Tek 44 odsto Grka i 40 odsto Italijana bi, recimo, isto tako bili za dalje proširivanje EU.

Njemci najmanje raspoloženi

Najveći otpor prema prijemu novih članica u Uniju imaju Nemci, i to 74 odsto, 73 procenata Austrijanaca, 71 odsto Finaca i 70 odsto Francuza takođe ne žele nove pridošlice u evropski klub.

Kad je riječ o zemljama kandidatima za članstvo, za ulazak u EU se najviše zalažu Makedonci i to 88 odsto njih, zatim Hrvati 65 odsto, Crnogorci 62 procenata, Srbi 58 odsto, dok je prema članstvu u EU naklonjeno samo 41 odsto Islandjana i 40 odsto Turaka.

Islanđani su ujedno i najuzdržaniji prema učlanjenju u EU - tačno polovina građana, a po 25 odsto Srba i Hrvata takođe ne bi željeli da postanu evropski građani.

Na pitanje šta za vas lično predstavlja Evropska unija, blizu polovine građana evropske dvadesetsemorice su odgovorili da je to sloboda da putuju, rade i studiraju po cijeloj Uniji, nešto preko 20 odsto njih su se opredijelili za mir I demokratiju, a dvanaest odsto za ekonomski boljitak.

Za dvije petine Makedonaca, trećinu Crnogoraca, 23 odsto Srba i 21 odsto Hrvata je Evropska unija obećana zemlja, kad je riječ o ekonomskom boljitku, a samo šesnaest odsto Turaka veruje da bi im u EU ekonomski bilo bolje.

Bonus video: