Julija Timošenko na izbornoj listi, ali simbolično

Zvanična predizborna kampanja je počela, a Timošenkova, koja izdržava kaznu zatvora biće nosilac partije bivšeg predsjednika parlamenta, Arsenija Jacenjuka
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 14:02h

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko simbolično će biti nosilac liste najvećeg opozicione koalicije tokom parlamentarnih izbora u Ukrajini, zakazanih za oktobar.

Zvanična predizborna kampanja počela je danas, a Timošenkova, koja izdržava kaznu zatvora, biće nosilac koalicione liste njene i partije bivšeg predsjednika parlamenta, Arsenija Jacenjuka.

Bivša ukrajinska premijerka služi kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa ruskim gigantom Gasprom

Partija regiona Viktora Janukoviča treba da tokom večeri objavi svoju listu kandidata.

Parlamentarni izbori su prvi koji se u Ukrajini održavaju od kada je 2010. godine za predsjednika izabran Viktor Janukovič.

Kako navodi agencija Frans pres, oktobarske izbore će pažljivo pratiti zapadne zemlje, sa kojima Ukrajina ima zategnute odnose zbog zatvaranja Julije Timošenko.

Evropska unija i SAD su ocenile da je proces protiv Timošenkove bio političke prirode i zatražili njeno oslobađanje.

Kako se navodi na internet sajtu Korrespondent.net, zbog izdržavanja zatvorske kazne, na izborima neće moći da učestvuju ni Timošenkova ni bivši ministar unutrašnjih poslova, Jurij Lucenko, zbog čega bi Zapad mogao da dovede da legitimnost izbora dovede u pitanje.

Rezultati poslednjih anketa pokazuju da bi najviše glasova trebalo da osvoje vladajuća partija i kandidati okupljeni oko opozicione koalicije, a očekuje se da će poslije njih najuspešniji biti partija UDAR i stranka komunista.

U parlament imaju šanse da uđu i nacionalisitčka stranka Svoboda i pokret Naprijed Ukrajina!, kome se pridružio doskorašnji napadač ukrajinske reprezentacije i Dinamo Kijeva Andrej Ševčenko.

Galerija

Bonus video: