AIDS u porastu na granici Evrope i Azije: Svaki stoti Rus zaražen

U Rusiji skoro ne postoje programi podjele igala zavisnicima, dok recimo SAD godišnje svakom zavisniku daje 140 igala
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2012. 14:40h

Broj umrlih od AIDS-a pao je za 35 odsto u posljednjih 10 godina u svijetu, a broj novih slučajeva zaraze tom bolešću smanjio se za 20 odsto u pet godina, osim u 10 zemalja od kojih se pet nalazi u istočnoj Evropi, objasnio je na 19. Međunarodnoj konferenciji o toj bolesti održanoj u Vašingtonu dr Mikel Kazačkin, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za AIDS u toj regiji.

U tim zemljama se smrtnost i broj novih slučajeva povećao za više od 25 odsto, precizirao je bivši direktor Međunarodnog udruženja za borbu protiv AIDS-a, koji od januara nije na toj dužnosti.

Prema posljednjim statistikama UN Aidsa objavljenim prije konferencije u Vašingtonu, 1,5 miliona ljudi je 2008. živjelo s HIV-om u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, Rumuniji i Moldaviji, te u Kazahstanu, Uzbekistanu, Kirgistanu, Tadžikistanu i Turkmenistanu ili 66 odsto više nego 2001. godine.

Prvi čovjek koji je pobijedio HIV >>>

U Rusiji je u pet regija broj novozaraženih porastao za 700 odsto od 2001. do 2008. i danas je svaki stoti Rus zaražen, naglasio je Kazačkin.

U tim zemljama se veliki porast broja zaraženih pripisuje zajedničkom višekratnom korištenju igala među zavisnicima.

U Rusiji skoro ne postoje programi podjele igala zavisnicima, dok recimo SAD godišnje svakom zavisniku daje 140 igala. U Rusiji su 64 odsto zaraženih HIV-om zavisnici i samo 18 odsto njih se liječi antivirusnim ljekovima.

Kombinacija nedostatka prevencije i liječenja objašnjava šest puta veći broj smrtnih ishoda bolesti povezanih s AIDS-om nego prije deset godina.

Dobitnica Nobelove nagrade za medicinu 2008. profesorica Fransuaz Bar Sinusi je istakla na konferenciji hitnost medicinskog djelovanja koje nailazi na prepreke zbog stigmatizacije i kriminalizacije bolesnika u tim zemljama.

Bar Sinusi je izabrana za novu predsjednicu Međunarodnog udruženja za borbu protiv AIDS-a.

Bonus video: