Ruski špijuni "vrbuju" sopstvenu djecu

Ruski špijuni nijesu tako neučinkoviti kao što se ranije pisalo, već su neki agenti radili na pripremanju vlastite djece budućih agenata, mahom rođenih u SAD-u
118 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 10:16h

Poznato je da postoje špijunske mreže.

Zapravo, špijuni kao individue i ne bi mogli opstati, a da se ne "umreže".

Rusi su realizovali jednu više ideju od drugih svjetskih agenata.

SAD ih je optužio jer su "vrbovali" vlastitu djecu rođenu u Americi, na način što su ih od malena pripremali za prve "agentske" korake.

Efikasna ruska špijunaža

Podaci do kojih je došao Vol Strit Žurnal govore o tome da ruska špijunska mreža je mnogo više efikasna nego što se ranije o tome pisalo.

Zapravo, dolazi se do saznanja da ruski agenti još od prvih godina pripremaju svoju djecu za isti posao, a da su ona mahom rođena u SAD-a.

Razlog obučuvanja sopstvene djece jeste jer bi mali agenti u budućnosti bili mnogo manje izloženi vladinim provjerama, a planovi koji su s njima pravljeni sugerišu da je raskrinkana špijunska mreža bila dugoročan projekt ruskog SVR-a.

Ruski čelnik Vladimir Putin, koji je svojevremeno i sam radio kao sovjetski špijun u Istočnoj Njemačkoj, zaštitnički je dočekao deportirane "agente" u Moskvi i pohvalio njihovu misiju

Desetoro uhapšenih imalo je sedmoro djece u rasponu od jedne do dvadeset godina starosti.

Djeca špijuni priznaju, roditelji demantuju

Špijunska mreža je definitivno postojala jer je članstvo u njoj priznalo svih deset uhapšenih.

Iako djeca priznaju, roditelji uglavnom demantuju.

Nije poznato koliko od sedmoro djece špijuna sumnjiče američki istražitelji, ali neka od starijih ostala su u SAD-u i ne terete ih za umiješanost u obavještajne poslove njihovih roditelja

Jedan od potomaka najspremnijih za tajnu ulogu navodno je bio Tom Foley koji je u vrijeme hapšenja njegovih roditelja s lažnim američkim imenima bio student druge godine Sveučilišta George Washington u glavnome gradu SAD-a.

Ranije se pisalo da djeca nisu imala blage veze da su im roditelji špijuni druge države, no WSJ-ovi izvori tvrde da je FBI prisluškivao stanove osumnjičenih i dobio potvrdu da je mladi Foley itekako dobro znao pravi identitet svojih roditelja.

Štaviše, navodno je putovao u Rusiju na obuku.

Rusi neće da komentarišu

Rusi ipak odbijaju da komentarišu ove podatke, a advokat Foleyevog oca Peter Krup tvrdi da su WSJ-ove informacije 'obično smeće' i da je za bračni par Foley bilo suviše riskantno govoriti sinu o takvim stvarima.

Bilo kako bilo, za Foleya mlađeg piše da mu se zagubio trag i da se vjerovatno nalazi u Rusiji.

Kriza je riješena na aerodromu u Beču, i to najvećom zamjenom zarobljenih agenata između Moskve i Washingtona u posthladnoratovskom razdoblju Rusija je u zamjenu pustila četvoricu ranije osuđenih američkih agenata.

Najpoznatija žena agent iz te afere, 30-godišnja Ana Čapman allias Ana Kušenko, danas je u Rusiji poznato medijsko lice i prokremaljska aktivistkinja

Ipak, ona navodno nije imala djece u Americi.

Galerija

Bonus video: