Mladi Italijani okreću leđa domovini, Monti ih samo pozdravlja

Premijer Mario Monti obećao je da će stati na put velikoj nezaposlenosti još krajem prošle godine, međutim još ništa nije učinjeno, a mladi sve češće više odlaze van zemlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 12:12h

Nezaposlenost u Italiji je sve veća, a posao najteže nalaze mladi ljudi.

Kako prenosi Dojče Vele, italijanska vlada uporno traga za rješenjem, ali mladi u ovoj zemlji više ne žele da čekaju. Odlučuju da domovini okrenu leđa.

Kriza ima "mlado" lice

Mladi Italijani sve se više odlučuju da napušte zemlju. Gubitnici su duboke recesije, u kojoj se zemlja nalazi već godinama.

Premijer Mario Monti obećao je da će stati na put velikoj nezaposlenosti još krajem prošle godine. Njegov stav može se sumirati u dvije rečenice.

“Ono što je dobro za mlade, gotovo uvijek dobro je i za zemlju. Gotovo uvijek ono što šteti šansama mladih, šteti i budućnosti zemlje”

Ali osam mjeseci od dolaska na vlast, Monti nije mnogo toga promijenio. Nezaposlenost i dalje raste. A među mladima ona raste još brže: 36 odsto Italijana mlađih od 25 godina traže posao. Kod malo starijih situacija nije mnogo bolja, za šta je primer 31-godišnji politikolog Nikolo Majale.

“Radio sam samo u administraciji. Najprije sam imao stalni ugovor, a zatim samo honorarne ugovore na tri ili šest meseci, koji se stalno produžavaju.”

Protesti protiv mjera štednje

Na jednoj strani su stariji državni službenici, koji uživaju veliku zaštitu. Na tamnoj strani su mladi poput Nikole, koji rijetko uspevaju da se izbore za stalno radno mjesto. Šef vlade Mario Monti pokušava da učini sistem fleksibilnijim reformom tržišta rada.

"Ova reforma omogućava više fleksibilnosti u oba smjera. Zaštita zaposlenih biće bolje raspoređena, od onih koji su previše zaštićeni do onih koji su bez zaštite, mladih i nezaposlenih.”

Ubuduće će u Italiji otpuštanje biti jednostavnije. Pored ostalog, privremeni ugovori biće drugačije formulisani, što bi ih učinilo manje privlačnim za poslodavce. To treba da suzbije lažnu samostalnost.

Konačno, uvešće se i sistem stručnog obrazovanja po ugledu na njemački, za one koji traže prvi posao.

U Italiji postoji želja da se pomogne mladim Italijanima, kako kaže Monti, prije svega da ih zadrži u zemlji. Jer mnogi odlaze – na primjer u Holandiju.

Galerija

Bonus video: