Rusija ulaže milijarde u raketni sistem

Ruska država ulaže 24 milijarde rubalja u čuveni raketni sistem „Iskander-M“. Sistem nevidljiv za radare, napravljen je po tehnologiji ”stelt”, a može da nosi bojevu glavu jačine atomske bombe
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 07:49h

Za gradnju i modernizaciju fabrika koje će serijski proizvoditi poznate raketne komplekse ”Iskander-M” ruska vlada je izdvojila 24 milijarde rubalja (600 miliona dolara).

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je posetio u Podmoskovlju grad Kolomnu gdje se nalazi konstruktorski biro za protivtenkovske i raketne sisteme ”Iskander-M”.

Medvedev je naglasio je su obezbijeđena sredstva za modernizaciju 17 preduzeća koja rade za ovaj operativno-taktički raketni kompleks. Pored novca iz budžeta i preduzeća koja prave vojnu tehniku uložiće 16 milijardi rubalja, prenosi RIA.

Zaposleni naučno-proizvodne korporacije ”Konstrukcijski biro mašinogradnje” pokazali su ruskom premijeru najsavremenije sisteme za borbu protiv oklopnih vozila.

U Kolomni se pravi samohodni protivtenkovski sistem ”Hrizantema-S” za kojeg konstruktori tvrde da nema premca u svijetu. Sa Medvedevom su bili i potpredsjednik vlade Rogozin zadužen za modernizaciju vojne industrije i ministar odbrane Serđukov.

Ruska vojna industrija planira nove objekte a i novu opremu. Nove fabrike bi trebalo da budu završene 2014.

Još dok je bio predsjednik Medvedev je govorio da će ”Iskander-M” biti na bojevom dežurstvu u Kalinjingradskoj oblasti kao i na zapadnim granicama Rusije.

Njime bi Rusija mogla sa lakoćom da uništi američke radare u sistemu protivraketne odbrane.

Kao atomska bomba

”Iskander-M” je jedan od najefikasnijih sistema u svojoj klasi. On će biti jedan od osnovnih raketnih sistema u ruskoj kopnenoj vojsci. Nevidljiv je za radare, napravljen je po tehnologiji ”stelt”, a može da nosi bojevu glavu jačine atomske bombe.

Prvi put ”Iskander” je bio predstavljen javnosti 1999. na moskovskoj avioizložbi MAKS, a kao naoružanje vojska ga je dobila 2006. Njime se gađaju protivnički aerodromi, radari i komandni punktovi.

Domet projektila lansiranog sa ovog sistema je 500 kilometara.

Bonus video: