Skandal u Njemačkoj: Za transplataciju jetre ljekari primali 120.000 eura mita

Umiješana je i kompanija koja pacijentima iz Rusije na svojim internet stranicama nudi "kompletan paket" transplantacije jetre za 280.000 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 19:53h

Novi skandal potresa njemačko zdravstvo. Sumnja se da je nekoliko vodećih ljudi, među kojima upravnik odsjeka za transplataciju Univerzitetske klinike u Gotingemu manipulisalo listama primalaca organa i to tako da je pacijente koji su mu platili, prikazivao bolesnijima nego što jesu.

Na taj način, njihova imena su se našla visoko na listama onih koji čekaju na transplataciju. Ostali pacijenti kojima je u stvarnosti jedan od rijetkih organa bio potrebniji su bili "preskakani". Za sada se sumnja u "najmanje 25" slučajeva manipulacije listama.

Dojče Vele prenosi pisanje njemačkih medija, prema kojem su se cijene za dobijanje organa "preko reda" kretale od 120.000 eura naviše. Prema pisanju nedjeljnika "Focus", jedan državljanin Rusije je platio 120.000 eura kako bi što prije došao na red za transplantaciju jetre.

U skandal je umiješana i jedna kompanija koja pacijentima iz Rusije na svojim internet stranicama nudi "kompletan paket" transplantacije jetre za 280.000 eura.

U skandal je umiješana i jedna kompanija koja pacijentima iz Rusije na svojim internet stranicama nudi "kompletan paket" transplantacije jetre za 280.000 eura

Iako Hans Lilie, iz Njemačke ljekarske komore uvjerava javnost da je slučaj Gotingena izuzetak, Bruno Meiser, direktor centralne evropske instance za koordinaciju raspodjela organa za transplantaciju, Eurotransplant u holandskom Lejdenu, sumnja da je manipulacija iz Gotingena djelo jednog počinioca.

"Po mom mišljenju jedan jedini čovjek nije u stanju da sprovede tako opsežnu prevaru. Makar jednom od ostalih ljekara na klinici trebalo je da upadnu u oči ogromni nesrazmjeri u laboratorijskim nalazima pojedinih pacijenata", kaže Meiser.

Prva posljedica skandala je ta da će prilikom slanja ljekarskih podataka u Eurotransplant, gdje se na osnovu toga odlučuje o dodjeli organa, biti potrebna dodatna kontrola još jednog kolege.

Šteta koju je ovaj skandal prouzrokovao je ogromna. Ljekarska komora područja Vestfalija-Lippe smatra da hronični manjak organa za transplantaciju širom otvara vrata kriminalnim radnjama.

"I u Njemačku je pristigla praksa prodaje organa", zaključak je tog udruženja.

Galerija

Bonus video: