Basesku pozvao glasače da se suprostave "državnom udaru"

Suspendovani rumunski predsjednik Basesku je pozvao Rumune da izađu na referendum i osujete njegovo razrješenje sa predsjedničke dužnosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 16:17h

Parlament Rumunije u kojem dominira lijeva Socijal-liberalna unija (USL) premijera Viktora Ponte, ranije ovoga mjeseca je suspendovao predsjednika Baseskua (koji pripada desnici) ocijenivši da je prekoračio svoja ovlašćenja.

Na referendumu 29. jula će se odlučivati hoće li suspendovani Trajan Basesku i trajno napustiti predsjednički položaj.

Rumunska vlada popustila je pred zahtjevima Evropske unije i rekla da će poštovati presudu suda da odziv na referendum mora biti veći od 50 posto što Baseskuu pruža veće izglede za ostanak na položaju.

Vladina odluka da poštuje presudu suda dovela je do zanimljive situacije - Baseskuove pristalice bi mogle ne izlazeći na referendum da omoguće njegov ostanak na položaju jer bi izlazak manje od polovine birača značio da referendum ne važi.

Basesku je, međutim, pozvao Rumune da izađu na birališta i osujete njegovo razrješenje sa predsjedničke dužnosti.

"Želim da svi glasaju 29. jula. Ima mnogo ljudi koji kažu nemojte glasati, nemojte davati legitimitet "državnom udaru". Mogu se s njima složiti ali samo do određene tačke", rekao je Basesku hiljadama pristalica na skupu u gradu Iasi.

"Više nego ikada do sada Rumunija treba da vidi da postoji snaga koja će okončati Pontine i Antoneskuove zloupotrebe i državni udar. A ta ja snaga upravo rumunski narod", rekao je Basesku.

Viktora Pontu i njegovog saveznika Krina Antoneskua, koji vrši dužnost predsjednika dok traje Baseskuova suspenzija, Evropska unija je oštro kritikovala zbog donošenja niza mjera u cilju ograničavanja Baseskuovih ovlašćenja.

Galerija

Bonus video: