Monti strahuje od bankrota Sicilije

Rim zahtijeva od Sicilije rigorozne mjere štednje, ali polako svi postaju svjesni da lokalna administracija na Siciliji nije u stanju da da ih sprovede
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 17:32h

"Bojim se da bi se autonomna pokrajina Sicilija mogla naći u poziciji da ne može da vraća svoje dugove", rekao je italijanski premijer Mario Monti komentarišući stanje na jugu zemlje. Navodno je riječ o dugu Sicilije koji je dostigao čak 5 milijardi eura od čega samo na kamate odlazi oko pola milijardi eura godišnje.

Guverner mora da ode

Kako piše italijanska štampa, vrh italijanske vlade smatra da je za visok dug kriva lokalna vlada, dok premijer Monti očekuje od guvernera Rafaela Lombardija da podnese ostavku i napusti položaj prvog čovjeka Sicilije.

Navodno je dogovoreno da guverner Sicilije, kojega terete za niz korupcijskih afera i povezanost s mafijom ode sa položaja do kraja mjeseca, ali Lombardi traži još jedan sastanak s premijerom Montijem.

Rim zahtijeva od Sicilije rigorozne mjere štednje, ali polako svi postaju svjesni da lokalna administracija na Siciliji nije u stanju da pokrene politiku "stezanja kaiša" kao u ostatku zemlje.

Pad BDP-a od 2 posto

Premijer Monti ovih je dana suočen i s najnovijom prognozom privrednog rasta, odnosno prema procjeni Banke Italije BDP bi mogao da doživi pad od dva posto na godišnjem nivou.

Galerija

Bonus video: