Grčka oštro reagovala na napise o osamostaljivanju ostrva Ikarija

Atina se poziva Sporazum iz Lozane (1923.) koji potvrđuje da istočnoegejska ostrva, uključujući Ikariju, pripadaju Grčkoj
412 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 10:23h

Ambasada Grčke u Beču je oštro reagovala na pisanje austrijskih i italijanskih medija da ostrvo Ikarija razmišlja o otcjepljenju od Atine i pripajanju Austriji.

"Ikarija je neodvojivi dio grčke državne teritorije", naglasila je ambasada u saopštenju.

Grčkom se ne upravlja po federalnom sistemu, već jedinstveno, pa ne postoji nikakav sporazum koji ističe između grčke vlasti i ostrva, objašnjeno je u saopštenju.

Ambasada ukazuje da je juče proslavljena 100. godišnjica revolucije, kojom se Ikarija oslobodila od Otomanske imperije.

Sporazum iz Lozane (1923.), kako se dodaje, potvrđuje da istočnoegejska ostrva, uključujući Ikariju, pripadaju Grčkoj.

Grčkom se ne upravlja po federalnom sistemu, već jedinstveno, pa ne postoji nikakav sporazum koji ističe između grčke vlasti i ostrva, saopštila je grčka ambasada u Beču

Diplomatsko predstavništvo objašnjava da je tokom obilježavanja jubileja nekoliko stanovnika iznijelo lični stav kad su govorili da bi ostrvo trebalo otcijepiti od Atine i pripojiti Austriji.

Ambasada naglašava da ni gradonačelnik Ikarije, ni bilo koji njegov portparol nije citiran u vijesti koju je najprije objavio italijanski "Libero".

Bečki besplatni dnevnik "Heute" objavio je da grčko ostrvo u Egejskom moru Ikarija želi da se otcijepi od Grčke i možda pripoji Austriji.

Slabi izgledi da Austrija izađe na more: Ikarija

Italijanski list "Libero", kao i bečki dnevnik "Heute", juče su, a danas i ostala austrijska štampa, objavili priču da je na proslavi stogodišnjice sporazuma kojim je Ikarija dobila nezavisnost od Otomanske imperije i pripojila se Grčkoj podstaknuto razmišljanje o otcjepljenju od Atine i priključenju Austriji.

Na ovom ostrvu, koje ima oko 9.000 stanovnika, razmišlja se o sprovođenju referenduma na kome građani treba da odluče da li žele i dalje da nad njima vlada Atina ili da Ikarija postane nezavisna država.

Galerija

Bonus video: