Rusija: I mediji postaju „strani agenti“?

Poslanici Jedinstvene Rusije planiraju da prošire spisak organizacija koje se posebno provjeravaju
3 komentar(a)
novine, Foto: Shuterstock
novine, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 17.07.2012. 14:30h

Poslanici vladajuće ruske partije Jedinstvena Rusija planiraju da neke medije uključe u spisak „organizacija koje se posebno provjeravaju“, javio je juče dnevnik „Izvjestija“.

Postoji mogućnost da određeni broj medija koji se finansiraju iz inostranstva ove jeseni dobiju specijalni status „medija koji rade u interesu stranih država“, kazali su ruskom listu poslanici Vladimir Burmatov i Ilja Kostjunov. Takav status bio bi primijenjen na medije koji dobijaju finansijsku pomoć iz inostranstva, miješaju se u unutrašnju politiku Rusije i služe širenju strane propagande, kazali su poslanici.

Jesenje zasjedanje ruske Dume biće otvoreno diskusijom o načinima na koje bi se status „stranog agenta“ mogao primijeniti na medije, kazao je Kostjunov.

„Mnogi mediji se prave da sami zarađuju novac“, kazao je dodajući da, u stvari, oni zastupaju strane interese.

Čitaoci imaju pravo da znaju ko finansira medije koji ih informišu, kazao je Burmatov. „Znamo da u zemlji postoje različiti portali, novine i časopisi čije finansiranje nije transparentno”.

„Znamo da u zemlji postoje različiti portali, novine i časopisi čije finansiranje nije transparentno”.

Ovaj poslanik smatra da ne treba sve medije okarakterisati na isti način.

„Ako iz inostranstva dobijaju pomoć od deset odsto svog budžeta, ne moraju da budu upisani u 'strane agente'. Ali, ako je pomoć veća od 50 odsto, to znači da strani donatori imaju pravo da se miješaju u uređivačku politiku“, objasnio je Burmatov.

Međutim, drugi poslanik Jedinstvene Rusije je kazao da nema potrebe za donošenjem novog zakona, pošto su medijske aktivnosti već zakonski regulisane.

Kako je dražavnoj agenciji Ria Novosti kazao visoki partijski funkcioner Sergej Železnjak, sve relevantne informacije koje se odnose na pojedinačne medije su poznate i dostupne na sajtu saveznog medijskog regulatora.

„Štaviše, medijske organizacije koje sarađuju sa stranim izdavačima u obavezi su da objave tu informaciju (po postojećoj regulativi)“, kazao je naglasivši da ne treba izjednačavati medije sa NVO.

„Logika tog zakona mi je jasna. Sve se kreće ka zaoštravanju. To je kratkovida odluka vlasti“

Zakon o NVO kojim su politički aktivne nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva označene kao „strani agenti“ u Dumi je usvojen prošle nedjelje zajedno sa zakonom kojim se uvode „crne liste“ internet sajtova sa „štetnim“ sadržajem.

Poslanik opozicione Pravedne Rusije Ilja Ponomarjov rekao je listu „Izvestija“ da je nakon donošenja Zakona o NVO, odredba o medijima potpuno logičan korak vlasti.

„Logika tog zakona mi je jasna. Sve se kreće ka zaoštravanju. To je kratkovida odluka vlasti“, kazao je Ponomarjov, dodavši da će to dovesti do dodatnog talasa negativnog raspoloženja, i okretanja ljudi protiv vlasti.

Kritičari smatraju da bi nove odredbe o medijima koji se finansiraju iz inostranstva mogle da se iskoriste za ograničavanje slobode izražavanja.

Bonus video: